Erdőtelepítés után is járna területalapú támogatás – MEGOSZ Nagyrendezvény (+VIDEÓ)

megosz_201434A MEGOSZ Jubileumi Nagyrendezvényét bemutató cikksorozatunk folytatásában az erdészeti támogatások és az új erdőtörvény néhány részletével ismerkedhetnek meg Olvasóink.

MEGOSZ Jubileumi Nagyrendezvény képgaléria >>>

Előző cikkünkben már kifejtettük; a Nemzeti Erdőtelepítési Program egyik célkitűzése 700 ezer hektár új erdő telepítése, amelynek elérése többek között a magán-erdőgazdálkodók feladata lenne.

Kis Miklós Zsolt szerint ehhez a források is rendelkezésre állnak. “Terveink szerint a 2015-től induló időszakban több mint 3,45 milliárd euró vidékfejlesztési forrás áll majd rendelkezésre. Ezeket a fejlesztési forrásokat a magyar kormányzat a következő 6 évben úgy kívánja felosztani, hogy azok az ágazatok részesüljenek belőle, amelyek munkahely létesítésre és megtartásra alkalmasak. Az állattenyésztésen és a kertészeten túl az erdészet is ilyen, tehát a következő 6 éves időszakban az erdőgazdálkodásnak is forrásokat kívánunk kihelyezni. Egyrészt a korábbi időszakból vannak áthúzódó kifizetések, amelyeket a jövőben is biztosítunk, de új intézkedéseket is be fogunk vezetni. Úgy gondolom, hogy az erdőgazdálkodás is a sikeres ágazatok közé fog tartozni”.

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a vidékfejlesztési források több mint 10 százaléka az erdészeti fejlesztésekre fog szolgálni. “Ha jók a számaim, akkor több mint 100 millió eurót lesz biztosítva erdőtelepítésre. Ebben egyébként benne vannak az áthúzódó kifizetések is, de úgy gondolom, hogy egy olyan telepítési támogatás fog jönni Magyarországon, amely biztosítja azt, hogy érdemi számok mutatkozzanak. A Nemzeti Erdőtelepítési Programban a 27 százalékos erdősültséget kívánjuk elérni, ami jelenleg 21 százalék. Ezért szeretnénk a támogatásokat még jobban előtérbe helyezni, és még több forrást biztosítani. Ehhez az egyik eszköz az erdőtelepítési támogatás, ami a következő 6 éves időszakban – biztosan mondhatom -, hogy kiegészül majd azokkal a SAPS kifizetésekkel, amelyek eddig nem voltak. Hiszen, aki korábban erdőt telepített, onnantól kezdve területalapú támogatás nem járt neki. Terveink szerint ez a következő időszakban meg fog változni. Egyrészt a telepítési költség finanszírozására, a jövedelemkiesés finanszírozására, másrészt pedig a területalapú támogatás finanszírozására készülünk. Úgy gondolom, hogy ez az új támogatási rendszer nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy a következő 6 éves időszakban érdemben tovább növekedhessen a magyar erdészet jövedelmezősége, és a magyar erdőállomány is.

megosz_201434

Természetesen a formálódó új erdőtörvény is a MEGOSZ Jubileumi Nagyrendezvényének középpontjában állt.

“Azt szeretnénk elérni, hogy az új erdőtörvény a természetvédelmi és a vadászati törvénnyel együtt úgy alakuljon át, hogy az a magyar erdőnek, erdőállománynak kedvezzen. A végső cél egyértelmű; növekedjen az erdőterületek aránya Magyarországon. További célunk, hogy ezek az erdőterületek a növekménnyel együtt a közjó céljait szolgálják, miközben a magánerdők a magán-erdőtulajdonosoknak bevételt, lehetőséget teremtsenek. Szeretnénk, hogy a magánerdők is – akárcsak az állami erdők – egyre nagyobb teret engedjenek a túrázóknak, kirándulóknak, az erdőben pihenésre, rekreációra vágyó magyar családoknak” – ezt már Bitay Márton Örs állami földprogramért felelős államtitkár mondta el az Erdő-Mezőnek.

A három terület összevonása kissé darázsfészek-szerűnek tűnik, ám a politikus szerint sikerülni fog. “Mondták már nekem, hogy nem fog sikerülni, mert eddig is nagyon nehezen ment. Én viszont nem hiszek ebben. Azt gondolom, hogy igenis össze lehet hangolni ezeket az érdekeket. Természetesen lesz egy olyan halmaz, amiben nem fogunk egyet érteni. Vélhetően ezen a halmazon belül lesz olyan halmaz is, ahol egymással sem értenek majd egyet a társadalmi szervezetek, de ez nem probléma. Probléma akkor lenne, ha ez a halmaz nagyobb lenne annál, mint amiben egyet értünk. Én azt hiszem, hogy a nagy kérdésekben egyet fogunk érteni, és ha egyet tudunk érteni bennük, akkor biztos meg lesz az erőnk ahhoz, hogy összehangoljuk a kísérő vagy az erdőtörvénnyel együtt értelmezhető más jogszabályokat is. Ezzel pedig egy olyan komplex jogszabályrendszert tudunk kialakítani, ami egyszerűbb, értelmezhetőbb, könnyebben kezelhetőbb, az életet könnyebbé teszi az erdőkben, ugyanakkor megfelel azoknak a természetvédelmi szempontoknak, amik a jövő nemzedékeinek érdekeit is szolgálják”.

Az új erdőtörvény kialakításában Bitay Márton Örs a MEGOSZ véleményeire is számít, fontosnak tartják, hogy a magán-erdőgazdálkodók is elmondhassák terveiket.

megosz_201438

“A minisztérium 2010 óta stratégiai partnerként tekint a MEGOSZ-ra. A véleményeit, észrevételeit mindig figyelembe vettük, és a jövőben szorosabbra szeretném fűzni ezt a szálat. Arra számítok, hogy az alulról jövő információk, a terepi információk sokat fognak segíteni nekünk a törvény megalkotásában. Én arra törekszem, hogy folyamatos legyen a párbeszéd. Allamtitkári kinevezésem után a MEGOSZ az elsők között volt, akiknek levelet írtam. A vezetőséget meg is invitáltam egy bemutatkozó beszélgetésre, ami nagyon jó hangulatban telt. Nyilván nem személyünkben kellett egymásnak bemutatkoznunk, inkább a programjainkat, elképzeléseinket bezséltük át. Nagyon sok teendő van még, de már az első találkozás alkalmával is egyértelművé vált, hogy több a közös nevező, mint amiben nem értünk egyet. Úgyhogy én nagyon bizakodó vagyok”.

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?