Ötödszörre szervezi meg az Ökotárs az Év Fája versenyt

orkenyi_ev_fajaSzeptember 10. és október 31-e között idén 15 fa közül választhatja ki a közönség kedvencét. A versenyre májusban lehetett nevezni, ekkor bárki küldhetett egy fát egy történet kíséretében. A nevezett 66 egyed közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, melyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeznek.

2010 óta több száz fát neveztek be az Év Fája versenybe különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek. A versenybe a fákat egy történet kíséretében kell nevezni, mely kifejezi, hogy az miért fontos az őt nevező közösségnek. Nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos a fa, közterületen áll vagy egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A szervező Ökotárs Alapítványnak a versennyel legfőbb célja, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Az Év Fáját a közönség minden évben online szavazás keretében választja ki, a legtöbb szavazatot kapó fa elnyeri a megtisztelő címet és egy egészségvédő kezelést.

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa” címet a zsűri ítéli oda, s egy olyan fa nyeri el melynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ez a fa már a döntősök közt rejtőzik, de hogy melyik az, csak a szavazás után derül ki. Különdíjat ad át egy általa választott döntősnek az Országos Erdészeti Egyesület is, mely harmadik éve kiemelt partnere a versenynek.

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 10-én indul, és október 27-től 31-ig titkos. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állását az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával tesszük közzé.

Örkényi vadgesztenye

Örkényi vadgesztenye

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen kétszer nyert magyar fa, idén pedig több mint 30 ezer szavazattal a gödöllői botanikuskertben álló vackor tíz közül a második lett!

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

A mikepércsi ezeréves ( Rákóczi- ) tölgy
A kápolnai Három Hársak
Mese az Alsóbogáti odvas fáról
Kálmánházi hárs
Hársfánk Bartóki legendája
A Túlélés Fája – szattai hársfa
A „rácpácegresi” Nagyszederfa, Lázár Ervin „égig érő fája”.
Budaörsi vadgesztenye
Szomorú japánakác Budapesten
Dunaújvárosi vadgesztenye
Örkényi vadgesztenye
Tatai nagy platán
Újlipótváros hős fája
A pilisvörösvári 300 éves eperfa
Római parti fehér nyárfa

(Ökotárs Alapítvány)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?