Fabrikett-üzemet avattak Mosonmagyaróváron

fabrikettFűrészporból és fahulladékból brikettet előállító üzemet avattak pénteken Mosonmagyaróváron; a gyár negyedmilliárd forintból, egy magyar-szlovák határon átnyúló projekt keretében valósult meg.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a város korábbi polgármestere hangsúlyozta: egy gazdaság ereje meghatározható annak alapján is, mennyire képes támogatni a szegényeket, a legelesettebbeket.

A fabrikett-alapanyagot ugyanis az önkormányzat által foglalkoztatott közmunkások gyűjtik össze, a végtermék jelentős hányadát a helyi szociális tüzelőprogramban osztják ki a rászorulóknak, a fennmaradó részt pedig közintézmények fűtésére használják – emelte ki.

Hozzátette, hogy a projekt pályázati anyagában 16 havi fenntartást vállaltak, de a gazdasági számítások alapján már most látszik a további működés létjogosultsága.

Árvay István (Fidesz), Mosonmagyaróvár polgármesteri jogköröket gyakorló alpolgármestere elmondta, hogy az üzem létesítése mintaprojekt volt, de egyértelmű, hogy a város folytatni kívánja az elindított munkát.

Kosár Tibor, az üzemet működtető helyi városüzemeltetési társaság ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: eszközeik óránként mintegy 300 kilogramm fabrikett előállítására alkalmasak, a működtetésre három fizikai dolgozót és egy telepvezetőt vettek fel. Azt, hogy mekkora lehet az üzem éves kibocsátása, egyelőre nem tudta megmondani, mert a próbaüzem ideje alatt többféle alapanyagot is kipróbálnak, és mindegyiknek más a feldolgozás-igénye.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?