140 ezer tonna apríték évente – Hepik Bt. a Szentlőrinci Gazdanapokon

hepik_komatsuAz augusztus elején megrendezett Szentlőrinci Gazdanapok kiállítói között egy erdészeti termelő és szolgáltató is szerepelt, méghozzá a pécsi székhellyel rendelkező Hepik Bt. Az ország legnagyobb magánerdős cégei között szereplő vállalat az erdőgazdálkodókon túl a mezőgazdasági termelők számára is tartogatott ajánlatot.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Hepik Bt. 1998-ban alakult, a vállalat erdőgazdálkodással, valamint faapríték termeléssel foglalkozik. „1500 hektár erdőn gazdálkodunk, de a fő tevékenységi kör a faapríték előállítása, méghozzá főként melléktermék alapon. Ez azt jelenti, hogy az erdőterületekről főleg a vágástéri apadékot illetve a gyérítések melléktermékeit dolgozzuk fel” – magyarázta az Erdő-Mezőnek Dr. Ivelics Ramón, a Hepik Bt. energetikai szaktanácsadója.

Az erdészeti vállalkozás jelenleg 47 alkalmazottnak ad munkát, akik az egész Dunántúlon, illetve Bács-Kiskun, Pest megye és a Duna-Tisza közének egy részén dolgoznak.

hepik_komatsu_aprito

Komatsu forwarder és Eschlböck aprítógép végzi a munkát

Az erdőgazdálkodás mellett a Hepik Bt. a mezőgazdasági termelők számára is tud fontos szolgáltatást nyújtani, ez volt az egyik oka, amiért megjelentek a Szentlőrinci Gazdanapokon. „Nagyon sok helyen legelő- vagy szántótisztításokban is részt veszünk, gyümölcsösöknek vagy egyéb területeknek, árkoknak a kitisztításával is foglalkozunk. Ez azt jelenti, hogy a felhagyott legelő, gyep vagy rét faanyagát letermeljük – akár gyalogos brigádokkal -, és ezt a faanyagot forwarderekkel kiközelítjük, majd aprítjuk. A Szentlőrinci Gazdanapokon is azért vettünk részt, hogy jobban megismerjenek minket és szolgáltatásainkat a gazdálkodók” – magyarázta Dr. Ivelics Ramón.

hepik_szentlorinc

Szentlőrinci Gazdanapok – A Hepik Bt. standja a rendezvényen

A Hepik Bt. termékével az egész kiállítás területén találkozhattunk, még ha ez elsőre sokaknak talán fel sem tűnt. A sátrak elé leszórt aprítékot ugyanis a baranya megyei cég ajánlotta fel a szervezőknek. „Ez elsősorban energetikai célú faapríték, de a sár ellen is tökéletes. Sokan visznek belőle más célra akár kertekbe is, de összességében ilyen kis tételben nem foglalkozunk aprítékkal, mert nincs rá kapacitásunk” – magyarázta a szakember, aki elmondta; évente 140 ezer tonna aprítékot állítanak elő, amit magyarországi és osztrák erőműveknek értékesítenek. Az évi 140 ezer tonna annyit tesz, hogy a Hepik Bt. havonta 5-600 kamionnyi megújuló energiahordozót szállít a vásárlóihoz.

hepik_iveco

Eschlböck aprítógép munka közben

„Elkötelezett hívei vagyunk a megújuló energiaforrásoknak, a faapríték felhasználásával nagyon sok széndioxidot lehet megtakarítani” – mondta az Erdő-Mezőnek Dr. Ivelics Ramón.

Ponsse forwarder

Ponsse forwarder

A Hepik Bt. 7 forwarder, 4 nagyteljesítményű aprítógép és jónéhány nyergesvontató segítségével végzi a munkát. Ezek között van Ponsse, Komatsu és Eschlböck erdészeti gép is. „Már legalább 4 éve dolgozunk hasonló méretű gépparkkal, és hasonló termelési mennyiséggel. Sok tapasztalatunk van, a gépgyártók is gyakran minket keresnek meg azzal, hogy milyen fejlesztéseket hajtsanak végre a jövőben. Hiszen mi reggeltől estig dolgozunk ezekkel az erdészeti gépekkel, és ilyenkor nagyon sok hiba előjön, nagyon sok tapasztalat keletkezik, amit be lehet építeni az újabb típusokba”.

hepik_1

Erdészeti géppark a Hepik Bt.-nél

(Gribek Dániel Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?