Több állatcsoportot fenyegethet a szelektív fakitermelés

esoerdoKutatók szerint a szelektív fakitermelés az egyébiránt érintetlen trópusi erdőségekben súlyos hatással lehet az ott élő állatfajok számára.

Az emlősök és kétéltűek különösképpen érzékenyek a nagy intenzitású fakitermelés hatásaira. A majdnem 50 korábban publikált tanulmány metaelemzését elvégző új kutatásról a Current Biology folyóirat számolt be – írta a híradó.hu.

Zuzana Burivalova, a vizsgálat vezetője szerint a trópusokon zajló szelektív fakitermelés nem új jelenség, és az erdők felhasználásának mindennapos módja lesz a későbbiekben is. Elmondta, reményeik szerint a kutatás elősegíti, hogy az eljárás a jövőben biodiverzitás-barátabb képet öltsön.

Külön-külön eme korábbi tanulmányok nem meggyőző és néha ellentmondásos képet festettek a trópusi erdők fái szelektív kitermelésének következményeiről – írják a kutatók. Abban reménykedtek, hogy a kutatások összevetésével valamiféle átívelő rendszert találnak, ami elébük is tárult. Az új eredmények azt mutatják, hogy az emlősfajok száma megfeleződik, ha a fakitermelés intenzitása hektáronként eléri a három-négy fát. A kétéltűek sokfélesége hektáronként hat-hét fa eltávolításával feleződik meg.

A gerinctelenekkel végzett kutatások – főleg lepkék, ganajtúró bogarak és hangyák – alapján Burivalova és csapata további hanyatlást figyelt meg a diverzitásban a fakitermeléssel egyidejűleg. Meglepő módon kiderült, hogy a madárfajok száma eme területeken növekedhet, valószínűleg azért, mert a megzavart régiót elhagyó madarakat más, sokkal általánosabb életvitelű fajok váltják fel.

A kutatók szeretnék, ha a vállalatok a fakitermelés intenzitásának ama határértékeit követnék, amelyek figyelembe veszik a biodiverzitást. Szerintük még a fenntartható kezelésű erdőségekben is lehet olyan mértékű a fakitermelés intenzitása, ami már túl magas a kétéltűek vagy emlősök sokféleségére nézve.

Burivalova kiemelte, a jelenlegi fakitermelési kvótákat elsősorban fenntartható fakitermelésre alkották meg úgy, hogy az erdő regenerálhassa faállományát. Általában nem veszik figyelembe az állatvilág sokféleségének fenntartását. Ez részben azért alakult így, mert mostanáig nem volt egyértelmű, hogy pontosan mely ponton kezd el hanyatlani a diverzitás a fakitermelésnek otthont adó erdőkben – tette hozzá.

Szerinte a vásárlók úgy segíthetnek, ha nagyobb figyelmet fordítanak a bútorokban, hangszerekben és más termékekben alkalmazott faanyag forrásának, bár kiemelte, hogy ezt az információt sok esetben igen nehéz megszerezni.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?