Virágzik a parlagfű, védekezzünk ellene

parlagfu2A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) napjaink egyik legjelentősebb gyomnövénye mind humán-egészségügyi, mind gazdasági vonatkozása miatt. Évről-évre egyre több beteget diagnosztizálnak parlagfű allergiával. Hazánkban jelenleg több mint 2 millióan allergiásak ennek az igénytelen gyomnövény agresszív, a nyári időszakot meghatározó pollenjére.

A parlagfű Magyarországon és Európában nem őshonos, Észak-Amerikából származó, magról kelő, tavasszal csírázó, egyéves gyomnövény. Gyökérzete mélyre hatol a talajban, levelei szabdaltak, szára felálló, termőhelytől függően 150 cm magasra is megnőhet. A porzós virágzatok a hajtások csúcsán július közepétől fejlődnek ki, másfél héttel korábban, mint a nőivarúak. A tömeges virágzás augusztusra tehető. Magjai szeptember végétől érnek. A magok csírázóképességüket a talajban akár 30-40 évig is megőrizhetik.

A pollen az arra érzékenyeknél a szervezet egy túlzott és káros válaszreakcióját váltja ki, mely könnyező szem, bedugult orr, nátha, kiütés, köhögés, hőemelkedés formájában jelentkezik. Súlyosabb esetben asztma is kialakulhat.

Gazdasági vonatkozását tekintve elmondható, hogy szinte minden növénykultúrában jelenlévő és meghatározó jelentőségű, nehezen irtható gyomnövény. A kultúrnövény életterét csökkenti, attól vizet, tápanyagot von el.

parlagfu3

A parlagfű elleni védekezés a fentebb említettek tükrében elengedhetetlen. A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni, amit már tavasszal, de legkésőbb a virágzás előtt el kell kezdeni, hogy pollenje ne tudjon szóródni, illetve a növény ne tudjon magot érlelni. A védekezés lehetőségét meghatározza a fertőzöttség mértéke, illetve a parlagfű által borított terület nagysága és jellege. Leghatékonyabb védekezés a kézi gyomlálás.

Azonban ez meglehetősen munkaerő-igényes folyamat, és nagy felületen kivitelezhetetlen. Nagyobb felületen kapálással vagy kaszálással szintén hatékonyan védekezhetünk. A kaszálást egy évben többször is meg kell ismételni, és fontos, hogy a virágzást megelőzze. Kaszálással sikeresen vissza tudjuk szorítani a parlagfüvet lakó területek környékén, elhagyott telkeken, út menti részeken, vasúti töltések mentén.

Ahol az eddigi lehetőségek nem alkalmazhatók, ott növényvédő szerek felhasználásával kell fellépni a parlagfű ellen. Minél fejletlenebb a növény (2-4 leveles) annál könnyebb védekezni ellene. Lakott területeket, házi kerteket, mezőgazdaságilag nem művelt területeket, vasúti töltések mentén lévő részeket glifozát hatóanyagú gyomirtó szerekkel könnyen mentesíteni tudjuk a fejlettebb fejlődési stádiumban lévő parlagfűtől is. Ezek széles hatásspektrumú készítmények, melyek gyorsan lebomlanak, alacsony a toxicitásuk, folyékony halmazállapotúak. Számos glifozát hatóanyagú gyomirtó szer áll rendelkezésre a piacon és mivel III. forgalmi kategóriájú készítmények, így bárki számára megvásárolhatóak. Felsorolás szintjén említenék meg pár készítményt a teljesség igénye nélkül: Clinic 480 SL, Clinic Duo, Dominátor, Figaro, Gladiator 480 SL, Glialka Star, Glialka Top, Glifosztár, Glyfos, Glyphogan 480 SL, Roundup Classic, Roundup Forte, Total.

parlagfu2

A glifozátok és származékaik totális gyomirtó szerek, a hatóanyag a növény zöld részein keresztül szívódik fel, majd szétterjed a növényben, ennek hatására 1-2 héten belül pusztulás követezik be. Ezért nagyon fontos, hogy a gyomirtó szer csakis a gyomnövényre kerüljön, ellenkező esetben más kultúrnövények, dísznövények, zöldségnövények, de akár fiatalkorú fák is a gyomnövény sorsára juthatnak.

A védekezés közös érdekünk, szervezetten és módszeresen kell fellépni, hogy termőterületeinket és életterünket parlagfűtől- illetve veszélyes pollenjétől mentesen tartsuk.

(Bartha Kristóf – Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?