Tarolt a Palfinger-Epsilon az Interforst erdészeti kiállításon (+KÉPEK)

EPS M12ZJúlius 16. és 20. között Münchenben rendezték meg Európa egyik legnagyobb erdészeti szakkiállítását, az INTERFORST-ot. Összesen 485 kiállító mutatta be 2014-es újdonságait, fejlesztéseit – közöttük a KOMPTECH és a PALFINGER-EPSILON is.

Válasz egy komoly problémára

A KOMPTECH egy érdekes újítással lepte meg az aprítógépek iránt érdeklődőket. Egy 3-500.000 eurós aprítógép életében az egyik legnagyobb probléma, ha idegen anyag, például fém vagy kő kerül a rotorba, és ott irgalmatlan rombolást végez. Ezekben az esetekben a szétvert rotor kijavítása akár napokig is eltarthat.

Kalapácsos késbefogatás a Komptech standján

Kalapácsos késbefogatás a Komptech standján

A KOMPTECH újításának lényege, hogy a késeket (vagy lapkákat) nem egy fixen szerelt tokba fogatják be, hanem két tengelyen rögzített kalapácsokba. Amennyiben idegen anyaggal ütközik a kés, csak az alsó rögzítőcsavar szakad ki, és a kalapács kifordul. Mivel a nyitott rotor acélszerkezetében nem keletkezik kár, pár perces – és filléres – alkatrészcsere után máris újra üzembe helyezhető az aprítógép.

Komptech aprítógép Palfinger Epsilon erdészeti daruval

Komptech aprítógép Palfinger Epsilon erdészeti daruval

John Deere forwarder EPSILON daruval

A KOMPTECH aprítógépeket hagyományosan és kizárólagosan EPSILON erdészeti darukkal szerelik. Meglepő volt látni azonban, hogy több mint 20 kiállító standját mintegy 50 PALFINGER-EPSILON erdészeti daru ékesítette.

John Deere Palfinger-Epsilon daruval a NUHN standján

John Deere forwarder Palfinger-Epsilon daruval a NUHN standján

Az aprítógép-, járműfelépítmény-, forwarder- és traktorgyártók túlnyomó többsége PALFINGER-EPSILON daruval komplettírozta eszközeit. Ezek közül is kiemelkedik az összesen 8 EPSILON erdészeti daruval szerelt John Deere armada. A KOTSCHENREUTHER erdészeti felépítménygyártó specialista standján 6 különböző traktor, erdészeti vonszoló illetve forwarder várta a látogatókat a megfelelő forwarder és skidder daruval, míg a John Deere / NUHN standján további két PALFINGER-EPSILON applikációt tekinthettek meg az érdeklődők.

JD-KR-9

John Deere erdészeti traktor Palfinger-Epsilon daruval a KOTSCHENREUTHER standján

Az EPSILON sikerének – egyik – titka, hogy mind a hordozó járművek, mind a piaci, felhasználói igények gyors változásával lépést tud tartani a gyártó. Palettáján a 4 tonnaméteres forwarder darutól a 12 tonnaméteres skidder darun át egészen a 19 tonnaméteres paralelgémes harvester-daruig minden elképzelhető erdészeti alkalmazás megtalálható.

Bemutatkozott az új M-sorozatú  PALFINGER-EPSILON daru

Az EPSILON saját standján igazi világújdonságot is bemutatott. A terepen már hónapok óta tesztelt új M-sorozatú daru hivatalos világpremierjének lehettek szemtanúi azok az erdőgazdálkodók, akik kilátogattak az INTERFORST erdészeti kiállítás bármely napjára.

Világpremier - Palfinger-Epsilon M12 erdészeti daru

Világpremier – Palfinger-Epsilon M12 erdészeti daru

Az M12 típuscsalád lényegesen több, mint a korábbi Epsolution sikerszéria ráncfelvarrott reinkarnációja. 2000-ben először a gémszerkezet (E90, E100, E110 széria), 2008-tól (Epsolution-széria) a rotátor és függeszték, majd a mostani (M12) széria esetén már az oszlop és a kitalpalás hidraulika-tömlői is teljes védettségben haladnak. A vezérlőtömb az oszlopon elhelyezett boxba került, a kitalpalás – egy járható, csúszásmentes burkolat alatt – külön tömböt kapott a darualapon. Eltűnt az oszlop körül felfutó tömlőkorbács is. Immár a kitalpalólábak alatt sem kunkorodnak hidraulika-tömlők. Az M12 típuscsalád sorozatgyártása várhatóan 2015 első negyedévében kezdődik meg.

Kitalpaló tömlő nélkül

Kitalpalólábak tömlő nélkül

MasterDrive vezérlés

A tömlők elrejtésén is messze túlmutat azonban az új MasterDrive vezérlés. A pilóta egy futurisztikus űrkapszulára emlékeztető „tojásban” foglal helyet. A vezérlőkarok igény szerint lehetnek elektronikus mini-joystickok, vagy a földmunkagépeknél megszokott és bevált nyomásarányos hidraulikus joystickok is (PPC, Proportional Pressure Control vezérlés). Mechanikus áttétel illetve sérülékeny elektronika nélkül könnyen kezelhető, és végtelenül finom irányítást biztosít. (Ugyanezen az elven működnek egyébként például a modern tehergépjárművek lényegében „örökéletű” joystickos sebességváltói is.) A gépkezelő védelmét – igény szerint – egy pneumatikusan lehajtható plexi-tető biztosítja. Szállítási helyzetben a műanyagtető és maga az ülés is rábukik a daruoszlopra. A korábban megszokotthoz képest a daru üzemeltetése során sem változott a felső ülés sodrása, illetve szállítási helyzetben sincs szükség nagyobb helyre.

EPS felso ules

Ezen felül a látogatók érdeklődését rendkívüli módon felcsigázta a PALFINGER-EPSILON M12Z daru esetében a 10,5 méteres gémkinyúlás. Ennek a – korábbi 9,0 – 9,5 méteres kinyúláshoz képest – bő 1 méteres előrelépésnek a hátterében egy új főgém-billentőgém illesztési rendszer áll.

Bízunk abban, hogy az új modell hamarosan a hazai kiállításokon, például az innoLignum Sopron erdészeti kiállítás alkalmával és erdeinkben is mihamarabb megjelenik.

Palfinger-Epsilon erdészeti daru – amerre a szem ellátott

A WERNER standjáról sem hiányozhattak az Epsilon daruk

A WERNER standjáról sem hiányozhatott a Palfinger-Epsilon erdészeti daru

Welte Epsilon daruval

Welte Epsilon daruval

A Ritter is az Epsilon darut részesítette előnybe

A Ritter is az Epsilon darut részesítette előnybe

Szintén Palfinger-Epsilon erdészeti daru a PAVIC standján

Szintén Palfinger-Epsilon erdészeti daru a PAVIC standján

Két új LKT vonszoló - Palfinger Epsilon darukkal

Két új LKT vonszoló – Palfinger Epsilon darukkal

A JENZ aprítója is Epsilon daruval várta az érdeklődőket

A JENZ aprítója is Epsilon daruval várta az érdeklődőket

Hüttner stand Palfinger-Epsilon erdészeti daruval

Huttner stand Palfinger-Epsilon erdészeti daruval

Heizohack stand és a Palfinger-Epsilon erdészeti daru

Heizohack stand és a Palfinger-Epsilon erdészeti daru

További Palfinger-Epsilon képek az Interforst 2014 erdészeti kiállításról >>>

Interforst 2014 teljes képgaléria >>>

 

(KUHN Rakodógép Kft., Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?