Megkezdték az erdei viharkárok felszámolását a Kőszegi hegységben (+VIDEÓ)

koszeg_favagoMájus közepén az Yvette ciklon Vas megyében félmilliárd forintos kárt okozott, ugyanis a szélvihar 33 ezer köbméter fát döntött ki, ennek harmadát a kőszegi hegyekben. A tájvédelmi körzetre vonatkozó fakitermelési engedélyt a hatóság a napokban adta ki az erdők kezelőjének, a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek.

Motorfűrész zúgásától hangos a Kőszegi-hegység. Gőzerővel dolgoznak az erdészet munkatársai, hogy kitermeljék a kidőlt fákat. Május közepén három nap alatt 91 milliméter csapadék esett, és orkán erejű szél fújt. Az extrém időjárás természeti katasztrófát okozott: dominószerűen, gyökerestől dőltek ki a fák. Csak a Kőszegi-hegységben 10 ezer köbméter fa vált a vihar martalékává.

A meredek hegyoldalon az egymásra dőlt fák kitermelése nem csak nehéz feladat, hanem igen veszélyes is. Az összeborult fatörzsekben hatalmas feszültség keletkezett, így fűrészeléskor szinte szétrobbanva repednek, és arra is számítani kell, hogy a koronától megszabadított törzset újra függőleges helyzetbe állítja a földdel teli gyökérzete.

(Szombathelyi TV – Országos Erdészeti Egyesület)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?