Nagy siker volt a II. Országos Gyermek Vadásznap

vadasz-gyereknap2004. június 28-án Szécsényben rendezték meg a II. Országos Gyermek Vadásznap elnevezésű rendezvényt az OMVK Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezetének összefogásában. A csodálatos kastélyparkban hat csapat mérhette össze tudását „vadászati” ismeretekből.

Íjászat, trófeabírálat, kürtjel felismerés, vadász-totó, vadfaj ismeret és számos a természettel kapcsolatos feladatban kellett jeleskedni az ifjú Nimródoknak. Megyénk gyermekei kimagasló tudásuknak köszönhetően az első két helyezést szerezték meg. Két csapatunk – az ÉSZAKERDŐ Zrt. Gímbikái és az Otis Tardák – ismét bebizonyították, hogy a gyermekek nevelése, képzése milyen fontos és nem hiábavaló feladat.

Mielőtt azonban az időben előre szaladnánk, el kell mondanunk, hogy a megmérettetésre már péntek reggel útra keltünk. Megtekintettük Mezőkövesden Csirmaz Zsolt bőrkikészítő műhelyét. A munkafolyamatokat rendkívül nagy érdeklődéssel fogadták az ifjak, majd a legnagyobb sikere a külföldi vadbőrök látványa volt.

Délután utunk a 250 éves hatvani Grassalkovich-kastélyba vezetett, mely jelenleg a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak ad otthont. A gyönyörű kastély nem csak kívül, hanem belül is megújult: interaktív játék- és kiállítóterekben, szimulációs játékokkal mulathattuk időnket. A kastély körüli díszparkot a Hatvanyak korának megfelelő kertkultúra szerint állították helyre. A közparkként is üzemelő kertnek nem csak a növényei különlegesek: itt van a vadászati élménytér, ahol oktatói segédlettel kipróbálhattuk a csapdázást, az íjjal történő vadászatot és a lézeres vadászatot is. A parkban található egy, a kotorékebek gyakorlását és versenyét szolgáló ún. műkotorék pálya, valamint az élményteret a parkkal összekapcsoló 15 méter magasságból induló csúszda is, melynek rendkívül nagy volt a sikere.

vadasz-gyereknap

A múzeumban jelenleg időszaki kiállításként Kittenberger Kálmán életével ismerkedhettünk meg. Nomád Földi László vezetésével, az anekdotákkal átszőtt előadását sokszor tátott szájjal hallgatták a gyermekek, és egy értékes délutánnal a szívünkben indultunk tovább.

Szombat reggel a Szécsényi Kastélykertben több megye ifjú Nimródjai gyülekeztek. Mindenki nagy izgalommal várta a verseny kezdetét, s a kürtszó hangja és egy gyorstalpaló szakmai felkészítés után elkezdődhetett a küzdelem. A tó körüli cserkészösvényen hat állomáson kellett a gyermekeknek számot adniuk vad- és erdőgazdálkodási ismereteikből, és természetesen a gyakorlati feladatok – trófeabírálat, vadfaj felismerés, állathangok, vadhívás, kürtjelek…- sem maradhattak ki. Az eredményhirdetés után az őzgulyás elfogyasztása már olyan kötetlen hangulatban történt, mintha a gyerkőcök több éve ismernék egymást, de tudjuk, az életre szóló barátságok ilyen helyen köttetnek.

Vasárnap reggel hazafelé indulva útba ejtettük a Szalajka-völgyet. A gyönyörű, rendkívül színes múlttal rendelkező területet Grédics Szilárd vezetésével ismerhettük meg. Az erdészeti múzeum, a pisztrángtelep és a szabadtéri múzeum bejárása után – a gyerkőcök legnagyobb bánatára – hazafelé vettük az irányt. A legügyesebb leendő vadászpalánták – mivel testvérek- egy 9 hónapos magyar vizslát tudhattak magukénak, ezzel is ösztönözve mindenkit a vadászat hagyományainak és a kultúra ápolására. Ezúton szeretnénk mindenkinek köszönetünket és hálánkat kifejezni, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Ifjú Nimródjaink e pár élményekkel teli napot együtt tölthették.

(Északerdő Zrt. Sajtóközlemény – Bótáné Batta Olga)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?