Bekamerázott erdő – Nagyszabású projektre készül a Vadon Egyesület Erdélyben

erdely_medveKomoly sikernek, látogatottságnak örvend a Vadon Egyesület honlapja a vörös vércséket megfigyelő online kamera révén: ettől is motiválva, nagyméretű projektbe kezdene az egyesület. Az új, nagyszabású kezdeményezésről, a részletekről, a vörös vércsék folyamatos megfigyeléséről érdeklődtünk Demeter Jánostól, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatójától.

A Vadon honlapján (www.vadon.ro) több hónapja működik a vörösvércse-családot figyelő kamera, mely online közvetíti a ragadozók, ezek fiókáinak mindennapjait. Az egyesület tagjai a bekamerázott vércsefészek előzményeként más fészkeket is technikai kütyükkel szereltek fel, ám „az ember tervez, Isten végez” közmondás itt is igazolta, mennyire kiszámíthatatlan a természet.

– Egy méretes, a Rétyi Nyírben található fészket gondosan bekameráztunk, még mielőtt megérkezett volna bele a madár. A fészek méretéből kiindulva arra számítottunk, fekete gólya vagy ölyv, holló lakja majd az építményt. Ötnaponta letöltöttük a filmeket: jöttek-mentek a madarak, de egyik sem költött be a teljesen ép, gyönyörű fészekbe. Időközben az egyik kollégánk jelezte, hogy az illyefalvi református templom tornyában van egy vörösvércse-fészek: végül ezt kameráztuk be. A fényviszonyok miatt többször át kellett telepítenünk a kamerát, míg végül eltaláltuk az élvezhető kontrasztot – mesélte az előzményeket Demeter János.

Minden madár filmezése érdekes, ám a ragadozókat szakmailag nehéz megközelíteni, az érdeklődők számára nagy újdonság, ha egy ragadozómadár-család életét követhetik: az etetés például nagyon látványos, a hím hordja, átadja a nősténynek az egereket, ez pedig megeteti a fiókáit. A TransNatura nemzetközi természetfotó-fesztivál kapcsán 70 országból több mint 300 városból látogatták meg több ezren a Vadon honlapját, és ők többnyire az online kamerát is igénybe vették, hogy betekintsenek a vércsecsalád életébe.

– A fesztiválnak köszönhetően megnőtt a látogatottság, az érdeklődés a vércsefészek iránt. Nemrég együttműködési megállapodást kötöttünk a Sepsi Rádióval, és ők is reklámozzák az online kamerás vércsefészket – részletezte Demeter.

A következő években tovább folytatják ezt a programot, és abban az esetben, ha megtalálják a megfelelő médiapartnereket, egy óriásprojektbe kezdenek: Demeter János egy egész élettér bekamerázását fontolgatja.

– Nyilván, nincs olyan technikai felszerelésünk, hogy egy erdőt a levegőből folyamatosan megfigyeljünk, ám egy élettér különböző részeit (gyurgyalag-fészket, rókavárat, borzkotorékot) bekameráznánk, folyamatosan váltogatnánk a képeket, és ezáltal az erdő életébe nyerne komplex bepillantást az érdeklődő. Ez szakmailag, technikailag is fantasztikus kihívás, de az elkövetkező években szeretnénk megvalósítani az elképzelést – összegzett az egyesület ügyvezető igazgatója.

A kísérletezés már elindult, az egyesület szakemberei több kamerát kihelyeztek, amelyek – habár nem közvetítetnek –, kisebb filmeket rögzítenek. Így az egyesület „saját bő­rén” tanulja meg, hová érdemes kihelyezni a technikai kütyüket.

(Tinca Teddy – Székely Hírmondó)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?