Ilyen volt az Öreg Traktorok Találkozója – Erdészeti gépbemutató, LKT, MTZ, Dutra (+KÉPEK)

csafordi_veteran_traktor112Fantasztikus hangulat, látványos erdészeti gépbemutató, rengeteg veterán traktor, köztük néhány különleges, idős erdészeti gép – röviden így lehetne összefoglalni a csáfordi VI. Öreg Traktorok Találkozója rendezvényt. Az Erdő-Mező is ott volt szombaton a helyszínen, és három erdészeti különdíj is gazdára talált portálunk és magazinunk által. A délután folyamán ráadásul egy Timberjack erdészeti vonszoló is feltűnt.

VI. Öreg Traktorok Találkozója, és erdészeti gépbemutató képgaléria >>>

 

Több mint száz veterán traktor vett részt a csáfordi rendezvényen, amely felvonulással kezdődött. A géptulajdonosok a szomszédos Zalaszentgrótra pöfögtek át a délelőtti melegben, ahonnan mintegy másfél óra múlva tértek vissza helyszínre.

csafordi_veteran_traktor49

Feldíszített veterán MTZ Csáfordon

Több Dutra, MTZ, Steyr, Zetor és sok más veterán traktor várta a látogatókat az Öreg Traktorok Találkozója idején, de néhány egyedi kivitelű traktor is látható volt.

csafordi_veteran_traktor72

A felvonulásról visszatérő Dutra traktor

Az erdőgazdálkodás szempontjából is rendkívül érdekesre és látványosra sikerült a veterán traktortalálkozó, hiszen több veterán traktor is erdészetnél szolgált, erdészeti munkát végez. Az Erdő-Mező Online és Magazin ezek közül a traktorok, erőgépek közül választott ki hármat, akiknek tulajdonosa egy éves Erdő-Mező Magazin előfizetést, és ajándékcsomagot kapott.

AZ elmaradhatatlan IFA is ott volt a veterán traktortalálkozn

IFA nélkül nincs veterán traktortalálkozó

Az egyik díjazott nem is lehetett más, mint egy LKT erdészeti vonszoló. A gépet később videós tudósításunkban részletesebben is bemutatjuk.

csafordi_veteran_traktor112

LKT 81 – Az Erdő-Mező Online és Magazin által díjazott egyik erdészeti gép

A másik díjazottunk egy 87-es számmal regisztrált fehér erdészeti MTZ traktor lett. Az 1965-ben gyártott MTZ 50 erőgép mai napig járja a környék erdőit.

csafordi_veteran_traktor88

MTZ erdészeti traktor – Szintén Erdő-Mező különdíjas erdészeti gép

A harmadik erdészeti gép, amely az Erdő-Mező Online és Magazin különdíját nyerte meg, egy egyedi favágó és fahasító traktor volt. A házi készítésű traktort szintén részletesebben bemutatjuk majd videós tudósításunkban!

csafordi_veteran_traktor21

Erdő-Mező különdíjas favágó és fahasító egyedi gyártmányú erdészeti gép

Díjat ugyan Dutra traktor nem kapott tőlünk, de cikkünkben mindenképpen kiemelnénk a magyar traktorgyártás egyik legnevesebb termékét, amely hosszú évtizedeken keresztül végezte a nehezebbnél nehezebb erdészeti munkákat hazánkban. Dutra traktorból több gépet is láthatott a közönség az Öreg Traktorok Találkozója programjain.

csafordi_veteran_traktor109

Évtizedeken át rengeteg Dutra erdészeti traktor járta a magyar erdőket

A rendezvény egy másik érdekességet is tartogatott az erdőgazdálkodók számára, hiszen Pendli István egyéni vállalkozó egy erdészeti gépbemutató során a gyakorlatban mutatta be a közönségnek az apríték készítés módszerét.

csafordi_veteran_traktor14

Doosan DX 255LC kotró-rakodó vágófejjel – Erdészeti gépbemutató Pendli István gépeivel

A fakitermeléstől a közelítésen át egészen az aprításig minden folyamatba betekintést nyerhetett az érdeklődő. Először egy Doosan DX 255 LC kotró-rakodó indult meg, amely a vágófej segítségével döntötte ki az előre elhelyezett rönköket, majd egy John Deere 1110E forgókabinos, Palfinger-Epsilon erdészeti daruval szerelt forwarder munkáját láthatta a népes közönség.

csafordi_veteran_traktor91

John Deere 1110E forwarder valamint a rászerelt Palfinger-Epsilon erdészeti daru

Végül a hatalmas teljesítménnyel rendelkező John Deere 8360 R traktor által üzemeltetett Mus-Max Wood Terminator 12 aprítógép végezte a sokszor ölnyinél is vastagabb rönkök aprítását. Az apríték pedig Pendli István MAN kamionjainak egyikébe kötött ki.

csafordi_veteran_traktor98

Pendli István erdészeti gépbemutató: John Deere 8360 R traktor, Mus-Max Wood Terminator 12 aprítógép, Palfinger-Epsilon erdészeti daru, MAN kamion.

A csáfordi Öreg Traktorok Találkozója alkalmával természetesen traktoros ügyességi verseny, off-road bemutató, kulturális programok és zene is szórakoztatta a közönséget. Ráadásul a traktorok között a délután folyamán egy Timberjack erdészeti vonszoló is feltűnt.

csafordi_veteran_traktor55

Timberjack erdészeti vonszoló Csáfordon

 (Gribek Dániel; Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?