2015-re lehet új vadászati törvény – Vadásznap Somogyban

somogyi_vadasznap2A vadászhimnusz kürtszavára vette kezdetét a somogyi vadásznap szombaton, a Kaposvári Egyetem vadgazdálkodási tájközpontjában Bőszénfán. A vendégeket Repa Imre, az egyetem általános és tudományos rektorhelyettese köszöntötte, aki szerint az egyetem ékköve a bőszénfai szarvasfarm, aminek a fejlesztésére továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Berend Ferenc, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta: a vadászoknak két nagy ünnepe van, az egyik augusztus végén, szeptember elején, amikor az erdő templomában felhangzik a szarvasbőgés, ami minden igazi vadász szívét megdobogtatja, és az évente megrendezett vadásznap, amit most Bőszénfán tartanak. A megye egyik legnagyobb szabadtéri rendezvényére mintegy ötezer látogatót várnak.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke szerint II. Ulászló azért adott címert és pecsétet elsőként Somogyországnak, mert a terület természeti adottságai, erdei tették elsővé a megyék sorában. Somogyból került vad a királyok asztalára, és a mai kor kötelessége, hogy hatékonyabban használjuk ki a vadgazdálkodásban rejlő adottságot az itt élők boldogulására, mondta az országgyűlési képviselő.

somogyi_vadasznap1

A megnyitón Pechtol János, a Magyar Vadászkamara főtitkára, az Országos Vadász Védegylet ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy a kormányzat az elmúlt években sokat tett a vadászokért, adminisztratív terheiket csökkentette. A sport és hivatásos vadászok jelentős kedvezményekhez juthattak, most azonban egy nehéz feladat áll a kormány előtt, az, hogy a vadgazdálkodóknak teremtsenek jó körülményeket, amit a készülő új vadászati törvényben fektetnek majd le. Az új törvényről már vitát folytattak a hivatásos vadászok, most a kompromisszumok kötése következik a természetvédőkkel, az agrárkamarával, jelentette ki Pechtol János. Az eddigi szabályozás sarokpontjai maradjanak, mert a többség ezt akarja, de hosszabb idő, 15-20 év legyen a vadásztársaságok területeinek bérleti ideje a biztonságos vadgazdálkodás érdekében, a minőség miatt pedig szigorúbb hatósági felügyeletet és trófeabírálatot kérnek.

somogyi_vadasznap3

L. Simon László kormánybiztos szerint 2015-re lehet új vadászati törvény, bőven lesz idő kidolgozni, hiszen a ciklus elején járnak. A tervekben továbbra is a vadásztársaságoké lesz a vadászati jog, mert ők képviselik az ehhez szükséges kultúrát, számos problémára azonban megoldást kell találni. Az egyik ilyen a vadhús hasznosítása, amit feldolgozatlanul visznek ki az országból, és néha külföldről kerül vissza a hazai áruházak polcaira. Bár vadászati nagyhatalom vagyunk, a magyar lakosság sokkal kevesebb vadhúst fogyaszt, mint az Európa más részein élők, ezért kell bevinni a vadhúst a közétkeztetésbe. Másik megoldandó probléma a vadkár, ami Somogyban hatalmas méreteket ölt. Az új törvényben az aranysakál visszaszorítását is megoldandó kérdésként említette, mert a Balkánról betelepült ragadozó mérhetetlen károkat okoz a magyar őzállományban, a ritkításában jobban érdekeltté kell tenni a vadászokat.

somogyi_vadasznap4

A húsz éves múltra visszatekintő megyei vadásznappal közelebb akarják hozni egymáshoz a megyében élő 3300 vadászt és a civileket, mondta Kemenszky Péter, a megyei vadászkamara titkára. Sokan állították ki a trófeáikat, de nem zsibvásárt akarnak rendezni, hanem a vadászathoz kapcsolódó kézműveseket meghívni, tette hozzá.
A somogyi vadásznapon a színpadon Hubertus misét tartott Sajni Balázs zselickislaki plébános. A kezdő vadászokat fogadalomtételük után a színpadon avatták vadásszá, ahol egy vadászkéssel a vállukra mért jelképes ütést is el kellett viselniük.

somogyi_vadasznap2

A somogyi vadásznapon kitüntettek névsora

Gróf Nádasdy Ferenc emlékérmet kapott Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. igazgatója.
A Magyar Vadászatért érdemérmet adományoztak a Somogyi TISZK barcsi Drávavölgye Szakiskolájának.
Nimród Vadászérmet kapott: Francz Rezső, a rigóci vadásztársaság elnöke, volt országgyűlési képviselő, Vígvári József, a somogysárdi Nyíres vadásztársaság gazdasági felelőse, Vörös Géza, a Somogyvár és környéke földtulajdonosi közösség tagja.
A vad és vadászat szolgálaért Somogyban című emlékéremmel tüntették ki Dömötör Dénest, a korpadombi vadásztársaság hivatásos vadászát. Kamarai díszoklevélben részesült a Somogyi Vadászhölgyek Klubja.
A Hubertus-kereszt arany fokozatát kapta Bognár Zsolt, a Csököly és vidéke földtulajdonosi közösség tagja, Érett János, a SEFAG kaposvári erdészetének hivatásos vadásza, Kertész Csaba, a jutai Makkos vadásztársaság tagja, Nagy József, a Csököly és vidéke földtulajdonosi közösség tagja, Pulsinszky Zsolt, a SEFAG zselici erdészetének hivatásos vadásza, Török Kovács Zoltán, a Rinya menti Diána vadásztársaság vadászmestere, Sudár János, a gyótai vadásztársaság tagja és Sovány László, a Csököly és vidéke földtulajdonosi közösség tagja.

(sonline.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?