Az Északerdő Zrt. területein is nagy mértékű a viharkár

eszakerdo_viharkar1Rendkívül komoly károkat okozott a múlt heti vihar az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőkben.

“Május 15-én nagyon erős, óránként 100-120 kilométeres északi széllel kísért vihar csapott le a térségre. A korábbi nagy esőzések miatt felázott talajból a szél sok helyen kifordította a törzseket. Az előzetes kárfelmérések szerint több mint húszezer köbméter faanyag károsodott, a legnagyobb veszteségek a Zemplénben voltak, de a Bükk és Aggtelek vidéke is megsínylette a történteket. A kárt szenvedett faanyag értéke eléri a 300 millió forintot, az ítéletidő főként bükkösöket tett tönkre, de helyenként a tölgyesekben és a fenyvesekben is jól láthatók a vihar nyomai” – tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

eszakerdo_viharkar1

Hozzátette; “az elmúlt napokban az élet- és balesetveszélyes fatörzseket már eltávolítottuk, valamint a közutak felszabadítása is megtörtént. Azokon a területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, a jövő hét elején megkezdődik a kárfelszámolás. A védett területeken pedig a természetvédelmi hatóság engedélyének birtokában, a kezelővel történő egyeztetés eredményétől függően indulhat el a munka. Úgy becsüljük, hogy egyes erdészeteinknél 2-3 hét alatt befejeződhet a kárfelszámolás, de van olyan terület, ahol akár szeptember közepéig is elhúzódhat ez a folyamat”.

eszakerdo_viharkar2

A balesetek elkerülése érdekében arra kérik a turistákat, hogy a károsodott erdőterületeken óvatosan közlekedjenek – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

(Északerdő Zrt. Sajtóközlemény – Erdő-Mező Online)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?