John Deere harvester és forwarder dolgozott Zala megyében (+VIDEÓ; KÉPEK)

john_deere_harvester_forwarder62Nem mindennapi látványban volt része azoknak az erdőgazdálkodóknak, akik április végén ellátogattak a Zalai megyei Oltárcra. Ezen a településen tartott ugyanis gyakorlati gépbemutatót az osztrák Öforst Forsttechnik GmbH, a John Deere erdészeti gépek ausztriai és magyarországi forgalmazója.

KÉPGALÉRIA A JOHN DEERE ERDÉSZETI GÉPBEMUTATÓRÓL >>>

 

A rendezvény elején Christian Freitag, az Öforst Forsttechnik GmbH ügyvezető igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Beszédében külön köszönetet mondott a Zalaerdő Zrt.-nek, hiszen a helyszínt ők biztosították a gépbemutatóhoz. Az állami erdőgazdaság egyébként saját forwarderével dolgozott, hiszen nincs egy éve, hogy a kihordásra John Deere erdészeti gépet is alkalmaznak.


Szerkesztő-riporter: Gribek Dániel
Operatőr-vágó: Kovács Zoltán

Az osztrák cégvezető után a magyarországi képviselő, Nagy Gábor tartott előadást a John Deere erdészeti gépekről. Az Öforst Forsttechnik GmbH 2009 óta forgalmazza a márkát Ausztriában, 2013 óta pedig hazánkban is. Az új gépek mellett a cég használt erdészeti gépek kereskedelmével is foglalkozik, de az alkatrész és a szerviz üzletáguk is jelentős.

Az Öforst Magyarországon a Timber-Trans Kft.-vel működik együtt, így a szerviz- és alkatrészellátás hazánkban is kiváló. A magyarországi vállalat ugyanis 2002 óta foglalkozik erdészeti gépekkel, ráadásul Letenyén egy új központot is létesítettek.

john_deere_harvester_forwarder2

Balról: Horváth Attila László – Nagy Gábor – Christian Freitag

A John Deere erdészeti gépek a korábban jól ismert Timberjack alapjaira épülnek, hiszen a Deere&Company 2000-ben megvásárolta a gyárat. 2002-től már John Deere motorokat építettek a termékekbe, 2005-től pedig a név is megváltozott – tudtuk meg Nagy Gábor előadásából. A szakember elmondta; a legnépszerűbbek a John Deere vonszolói és forwarderei, de már most látszik, hogy a jövő a harvesterekben van – Magyarországon is.

A gyártó természetesen nem elégszik meg a jelenlegi népszerűséggel, a folyamatos innovációnak köszönhetően egyre jobb erdészeti gépeket tudnak ajánlani az erdőgazdálkodók számára. Ilyen újdonság a 1270E nyolckerekes John Deere forwarder, vagy az IBC intelligens daruvezérlő rendszer. További komoly lehetőségek rejlenek a TimberOffica gépfelügyelő programban is, hiszen segítségével távolról lehet figyelni a fogyasztást, a teljesítményt és egyéb adatokat – bárhol is dolgozik az erdészeti gép. Nagy Gábor hangsúlyozta; a forgókabinok bevezetése óta először rendelhető forwarder fix kabinnal, ami ugyancsak azt mutatja, hogy a gyártó odafigyel a felhasználók igényeire.

john_deere_harvester_forwarder36

A John Deere erdészeti gépek bemutatása után Horváth Attila László intézeti mérnök tartott előadást a harvesterek alkalmazási lehetőségeiről lombos állományokban. A Nyugat-magyarországi Egyetem szakembere áttekintést nyújtott a többműveletes fakitermelő gépek történelméről, majd kifejtette; a harvesterek lombos állományokban is megállják a helyüket, ugyanakkor a megfelelő fej kiválasztása nagyon fontos.
(Horváth Attila László – Fakitermelés lombos állományokban többműveletes fakitermelő gépek alkalmazásával – Teljes anyag letöltése >>>)

john_deere_harvester_forwarder8

Balról: Nagy Gábor – Christian Freitag – Horváth Attila László

Az előadások után ebéd következett, majd a vendégek a gyakorlatban is megtekinthettek egy 1210E forwardert és egy 1170E harvestert a Zalaerdő Zrt. területén.

„Két John Deere erdészeti gépet láthattak az erdőgazdálkodók munka közben ezen a Zala megyei helyszínen; egy 1210E forwardert valamint egy 1170E harvestert” – mondta el az Erdő-Mezőnek Christian Freitag. Az ügyvezető igazgató portálunknak kifejtette; „azért hoztuk ide ezeket az erdészeti gépeket, mert szerettük volna, hogy a magyarországi vásárlók is lássák, hogyan, milyen teljesítménnyel dolgoznak a John Deere E szériás erdészeti gépei. Cégünk ebből a két géptípusból adta el a legtöbbet. A forwarderünk kiváló munkát végez a rönkök kihordása terén, míg a harvesterrel nagyon komoly munkateljesítmény érhető el”.

john_deere_harvester_forwarder0004

Ha John Deere, akkor a legtöbb ember egyből a traktorokra, esetleg a kombájnokra gondol. De a vállalat jelentős részesedéssel rendelkezik az erdészeti gépek területén is. Ausztriában például piacvezető ebben az ágazatban, de Magyarországon is népszerű az ugró szarvasos márka.

„Magyarországon is kedvelik ezeket a gépeket, igaz, az itteni viszonyok között most még drágának mondhatók. Ugyanakkor már négy John Deere forwarder dolgozik az országban. A harvester még a jövő kérdése, de a nagy teljesítményük alapján úgy gondoljuk, mindenképpen van helyük a magyar erdészeti vállalkozásoknál” – tudtuk meg az osztrák szakembertől. Az Öforstnál ráadásul nem csak új gépekben gondolkodnak a szakemberek. Egy használt John Deere forwarder vagy harvester is megállja a helyét a legnehezebb körülmények között is.

john_deere_harvester_forwarder62

„Ha egy magyar vállalkozó nem tud beruházni egy új termékre, akkor tudunk számára használtat is ajánlani. Nyugat-Európában vannak olyan E szériás gépek, amik jól működnének Magyarországon is. Cégünk pedig ebben is tud segítséget nyújtani, hiszen használt erdészeti gépekkel is foglalkozunk” – emelte ki használgép üzeltág jelentőségét Christian Freitag.

Az Öforst Zala megyei gépbemutatóján tehát a hazai erdőgazdálkodók élőben tekinthették meg, hogyan dolgozik egy John Deere 1170-es, E szériás harvester, valamint egy 1210E forwarder. A látottak és a két erdészeti gép pedig magukért beszélt…

Korábbi John Deere erdészeti gép videónk az innoLignum Sopron rendezvényről:

Erdészeti gép kategória hírei az Erdő-Mező oldalán >>>

(Gribek Dániel; Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

 erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?