Jön az árvíz, emelkednek a vízszintek

Árvíz Vas megyébenA kabinet áttekintette a májushoz mérten rendkívül csapadékos időjárási helyzetet, és meghallgatta az árvízi problémák miatt szükséges lépésekről szóló jelentéseket. A következő napokban, különösen csütörtökön, több folyó vízgyűjtő területén is jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Giró-Szász András kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy a kormány három kiemelten érintett területet vizsgált, így a Mura és a Rába területén kialakult, valamint a Sajó és a Hernád vízgyűjtőmedencéjének magas vízhozamából fakadó árvízhelyzetet, továbbá a Balaton hullámkilengését.

———————

Kapcsolódó cikkünk:
A sok csapadék az erdőgazdálkodókat is hátráltatja (+KÉPEK) – Erdő-Mező körkép

———————

Jelentős csapadék várható

A következő napokban, különösen csütörtökön több folyó vízgyűjtő területén is jelentős mennyiségű csapadék hullhat – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán. Jelenleg a Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8 kilométer töltésen elsőfokú és Körmend térségében 13,3 kilométeren másodfokú készültség van érvényben.

Az OVF azt írta: kedden újabb, az előre jelzetthez képest elsősorban az osztrák területeken nagyobb mennyiségű csapadék hullott le (7-8 milliméter helyett 15-18 milliméter). A legfrissebb előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű esőzés csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadékösszeg területi átlaga meghaladhatja a 30 millimétert.

A következő két napban területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Rába vízrendszerén, a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, a Lajta, a Vág, a Zala, valamint a Mura részvízgyűjtőin is. A Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Bodrog, a Sajó és a Hernád vízrendszerében van kilátás.

Árvíz Vas megyében

Áradás csütörtök éjszakától

Mint kifejtették: a csütörtök-pénteki előre jelzett csapadék hatására további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától, várhatóan első-másodfok körüli vízállásokkal. A Rába középső és alsó szakaszain első fok körüli vízszintek kialakulása várható. Letenyénél a Mura tetőzése csütörtök reggelre várható elsőfokú szint feletti vízállással. A csütörtök–péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám várható – tették hozzá.

A Duna teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszint emelkedése a következő napokban, de – mint írták – Budapestnél a következő két hétben nem valószínű a rakpartok elöntése. A Tiszán és mellékfolyóin is várható vízszintek emelkedése, de az előrejelzés szerint árvízi fokozatot nem kell elrendelni.

Első fok fölötti tetőzések

Árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek kialakulása várható azonban a Sajó és a Hernád vízrendszerében. Az OVF közleménye szerint a Hernádon Hidasnémetinél a harmadfokot elérő, Gesztelynél pedig a esetleg a másodfokot meghaladó vízszintek várhatóak. A Sajón Sajópüspökinél a másodfokot elérő, esetleg azt meghaladó, Sajószentpéternél másodfok körüli, Felsőzsolcánál első fok fölötti tetőzések kialakulása valószínűsíthető. A Bodrogon az első fokot megközelítő vízszintek kialakulása várható. Jelentősebb vízszintemelkedés alakulhat ki a Bódván is.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon a következő napokban (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása – fejtette ki az OVF.

Készültség, figyelőszolgálat

A Rába térségében a vízügyi szakemberek értesítették az érintett önkormányzatokat. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai lezárták töltésben lévő zsilipeket. A vízügyi szakemberek figyelőszolgálatot látnak el az árvízvédelmi vonalakon.

Vas megyében forgalomkorlátozásra számíthatnak a közlekedők az árvízhelyzet miatt. A Molnaszecsőd és Katafa, valamint Vasegerszeg és Nagygeresd közti szakaszon teljes útzár van érvényben – írja a Vaol.hu.

A Sajó-Bódva-Hernád térségében a heves vízjárására és az előrejelzett csapadékra tekintettel a vízügyi szakemberek megelőző jelleggel elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget és tájékoztatták a Bódva-völgyi önkormányzatokat. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik a magyarországi, külföldi hidrometeorológiai eseményeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára az ország nagy részére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a sok eső és a viharos szél miatt. Csütörtökre várhatóan több megyére és a fővárosra is másodfokú figyelmeztetést adnak majd ki a várható heves esőzések, viharok miatt.

(MNO; MTI; Vaol.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?