Gyapjaslepke (Lymantria dispar) károsítás és ellene való védekezés

Számos széles hatásspektrumú növényvédő szer alkalmas még a gyapjaslepke elleni védekezésre, azonban azokkal veszélyt jelentünk erdeink hasznos szervezetire, használatuk pedig humánegészségügyi szempontból veszélyes.
Gyapjaslepke (Lymantria dispar) károsítás és ellene való védekezés
Életmódja, kártétele A gyapjaslepke meglehetősen polifág kártevő, a legtöbb hazai fa- és cserjefaj lombozata megfelel táplálékául. Kedvelt tápnövénye a csertölgy, a kocsányos tölgy, a mézgás éger és a nemes nyár. A populáció gyarapodására ezen a tápnövények fogyasztása van a legkedvezőbb hatással, így tömegszaporulat olyan területről várható, ahol ezek a tápnövények dominálnak. A gyapjaslepke azonban gyümölcsfákon, így almatermésűeken és csonthéjasokon is szívesen táplálkozik, ahogyan szőlőn és díszfákon is. Gradációja 8-10 évente ismétlődik, és jelentős kártételt képes okozni. Ilyenkor tűlevelű fenyőket (erdei fenyő, ezüstfenyő, vörösfenyő, lucfenyő) is képes károsítani. A gyapjaslepke egy nemzedékes faj, a nőstények a tojásaikat sárgásbarna csomókba rakják le a fák törzsére. A csomók akár több száz petét is tartalmazhatnak. A petéket védő gyapjas szőrök jó védelmet biztosítanak. A petékből a lárvák a következő év tavaszán - április végén, május elején - kelnek ki. A lárvák alapszíne sárgásbarna, vagy barnásszürke, hátukon két sorban pontsor található. Testüket hosszú szőrök borítják.

Lymantria_dispar

Általában éjjel táplálkoznak, de gradáció idején a táplálékhiány miatt nappal is károsítanak. A megfelelő kondícióban lévő fák képesek kiheverni a károsítást, de a sok esetben jelentős mértékű lombvesztés a növekedésüket visszaveti. Azonban egy esetleges tarrágás az erdősítésekben vissza nem fordítható károkat képes okozni, mert a fiatal egyedek nehezebben viselik el a károsítást, mint az idősebb egyedek. Előrejelzés Kártételének előrejelzését legjobban a petecsomók számolásával érik el. Erdőben 0,1 hektáros területet vizsgálnak meg, és ha a petecsomók száma 500 alatt van, akkor gyenge kártételre számíthatunk. Ha ez az érték 500 és 1000 közötti, akkor közepes, míg ha ez a szám 1000 feletti, akkor erős kártételre lehet számítani. A téli és a tavaszi időjárás is befolyásolja a kártétel mértékének alakulását. Azonban azt nem lehet tudni, hogy az elmúlt enyhe tél milyen befolyásoló tényező lesz. Az ország egyes területein eltérő kártétel alakulhat ki, de ezt csakis a petecsomók sűrűségének ismeretében lehet pontosan előjelezni. Védekezés A gyapjaslepke ellen többféleképpen védekezhetünk. Igen hatékony védekezést jelent a tél végi törzsápolási munkák során a petecsomók eltávolítása a fák törzséről, majd azok elégetése. Fontos megemlíteni, hogy a petecsomók és a lárvák szőrei az emberi bőrrel érintkezve lassan gyógyuló, ekcémaszerű kiütéseket okozhatnak. Ezzel az eljárással azonban - nagy kézimunkaerő igénye miatt – nem tudunk megfelelően védekezni.

Lymantria_dispar_2

A gyapjaslepke fiatal lárvastádiumú hernyói ellen biopreparátummal környezetkímélő módon védekezhetünk. Jelenleg erdeinkben leginkább a Bacillus thuringiensis var. kurstaki baktériumtörzs spóráit és toxinkristályait tartalmazó Dipel ES készítmény használható. A hernyók szájukon át veszik fel a toxinkristályokat, melyek a bélrendszerbe kerülve a bélfal hámsejtjeit roncsolják. A felvételt követően a hernyók táplálkozása egy órán belül leáll, néhány nap alatt pedig el is pusztulnak. A készítmény javasolt dózisa erdészeti kultúrákban 1,5-3 l/ha. Fontos megjegyezni, hogy a kijuttatás során egyenletes borítottságot biztosítsunk a lombokon. A légi kijuttatás minden esetben engedélyhez kötött, melyet a területileg illetékes Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságához kell benyújtani. A védett és Natura2000 területeken a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az engedélyező hatóság. További környezetkímélő növényvédő szer a Dimilin 25 WP, amely egy kitinszintézis gátló rovarölő készítmény. A vedlési folyamatot zavarja meg, ennek következtében a lárva elpusztul a vedlés során. Légi kijuttatás mellett a javasolt dózisa 0,2-0,5 kg/ha. A készítmény engedélyokiratában foglaltakat maradéktalanul be kell tartani és kijuttatásával kapcsolatban ugyanazok vannak érvényben, mint a Dipel ES esetében. Számos széles hatásspektrumú növényvédő szer alkalmas még a gyapjaslepke elleni védekezésre, azonban azokkal veszélyt jelentünk erdeink hasznos szervezetire, használatuk pedig humánegészségügyi szempontból veszélyes. Pontosan ezért kell törekedni a környezetkímélő készítmények felhasználására, hogy erdeink gazdag és értékes ökoszisztémáját megvédjük. (Bartha Kristóf - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike