Erdősítés a Pilisi Parkerdőnél és Somogyban (+VIDEÓ)

erdotelepites_somogyTavasszal az ország minden pontján elkezdődött az erdőtelepítés, így a Pilisi Parkerdő Zrt. és a SEFAG Zrt. területén is. Valkón és a Zselicben is dolgoznak az erdészek.

Valkó környékén is telepítenek

A Pilisi Parkerdő Zrt. tíz erdészete az enyhe időnek köszönhetően már megkezdte a tavaszi erdősítési munkákat. Gödöllő mellett, a Valkói Erdészet területén az évtizedekkel korábban telepített idegenhonos erdeifenyő és feketefenyő faállományok kitermelése után most lombos fafajokat, zömmel szürkenyár és tölgy facsemetéket ültetnek. Ezekhez az őshonos fafajokhoz, különösen a tölgyhöz több rovar- és madárfaj kötődik, mint a fenyvesekhez. Ami pedig még fontosabb, hogy önmagukat természetes úton megújítani képes erdők jönnek létre az ültetés és a több tíz éven át tartó erdőápolási munkák eredményeként.

Az erdősítés hosszú távú és gondos tervezést igénylő feladat. A Gödöllői-dombvidék déli részén található kopár területeket több évtizeddel ezelőtt fenyőfajokkal telepítették be annak érdekében, hogy az akkor még lepusztult területeken meginduljon a humuszképződés, és ezzel együtt a talajfejlődés is. A munka sikerrel járt, így ma már lehetőség van a talaj szempontjából igényesebb, lombos fafajokkal történő erdősítésre is.

Az erdészet munkatársai a terület-előkészítési munkák, pl. tuskózás és a talaj-előkészítés után, 15 hektáros területen mintegy 130 ezer lombos facsemetét ültetnek el. A természetvédelmi szempontból igen fontos telepítési munka jó ütemben halad, az erdészet naponta ötezer csemetét tud elültetni. A hosszú távú siker azonban jórészt az időjárástól függ: a csapadékszegény tél után a növényzet már nagyon várja a tavaszi esőket.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy Budapesten, a II. kerületben a Gugger-hegy (Látó-hegy) oldalában, az Árpád kilátó közelében egy romló egészségű, kiritkult feketefenyves területén található „üres” folton nemrég facsemetéket ültettek egy nemzetközi cégcsoport dolgozói. A közös munka során a Budapesti Erdészet segítségével 300 lelkes munkatárs ezer nagyméretű molyhos tölgy csemetét ültetett el.

Géppel és kézzel is dolgoznak Somogyban

Az enyhe időjárásnak köszönhetően már hetek óta gőzerővel dolgoznak a somogyi erdőkben. A fakitermelés ideje már elmúlt, most csemetéket ültetnek és makkot vetnek az erdészet dolgozói, akiknek közmunkások is segítenek.

A megyében éves szinten több mint ezer hektár erdőt újítanak így meg. Van, ahol vetőgéppel dolgoznak,, másutt – ahol a gép nem megy el – marad a hagyományos, kapás módszer, megint máshol, pedig inkább csemetéket ültetnek.

A Kapos.hu stábja a Zselicben járt.

(Pilisi Parkerdő Zrt; kapos.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?