MEGOSZ: Befagyott a hazai erdőtelepítési program

erdotelepitesErdeink fejlesztésére és ápolására uniós forrásból eddig közel 90 milliárd forintot fordítottunk. Ugyanakkor a korábban elfogadott Nemzeti Erdőtelepítési Programot felrúgtuk: az utóbbi 4 évben 30 ezer helyett csak 12,5 ezer hektárt erdősítettünk be. Így nem lesz megvalósítható a terv, miszerint 27,5 százalékra emeljük az ország erdősültségi arányát a mostaniról.

Az elmúlt években nem beszélhetünk sikerről, mondhatni befagyott a hazai erdőtelepítési program. A Nemzeti Erdőtelepítési Programban elfogadott tervek szerint csak ebben a négy évben 30 ezer hektárnyi erdőt kellett volna telepíteni, ezzel szemben sikerült az államtitkár által sikernek említett 12,5 ezer hektárt megvalósítani. Főként akkor szemléletes e szám, ha tudjuk, hogy csak 2007-ben nagyjából 20 ezer hektárt sikerült telepíteni, 2004 előtt, amikor csak magyar költségvetési forrás volt e célra is több erdőt telepítettünk, mint az utóbbi években. De van más baj is.

Sárvári János, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) ügyvezető elnöke szerint probléma, hogy bár az erdőtörvény előírja a tulajdonosoknak: szakképzettség hiányában igénybe kell vegyék az erdészeti szakirányítók segítségét, ennek költségére azonban már harmadik éve nem lehet pályázni, mivel sem állami, sem uniós pénz nem jut rá. Korábban létezett olyan területalapú támogatás, mely fedezetet nyújtott az izmosodó, egy jobban működő szakirányítói hálózat fenntartására. A MEGOSZ javaslata szerint nemzeti költségvetésből és/vagy uniós társfinanszírozással kellene megteremteni a szakmai munka részbeni fedezetét. Ám az elnök szavai szerint: „Bárhogy próbálkozunk, ebben az ügyben nem tudunk haladni egy lépést sem.”

– Megsínylik a magánerdők, ha a kisebb területek gazdáinak nem lesz pénzük erre. Hazánkban már így is közel 20% az úgynevezett nem működő, azaz sorsára hagyott magánerdők aránya, s ez többszöröse az európai unióban megszokottnak. A gazdátlan erdők értéke csökken, ráadásul ezek a falopások elsődleges célpontjai – fogalmazott Sárvári János. A szövetség emiatt már korábban is félreverte a harangot.Tapasztalatai szerint az utóbbi években egyre kevesebben látták úgy, hogy megéri erdőt telepíteni. (Egy hektár telepítési költsége legalább 500-600 ezer forint.) A következő évekre kitűzött cél viszont az, hogy az erdeink arányát, az erdősültséget 21%-ról 27%-ra emeljék. Az uniós pénzekre pályázókat eddig elkedvetlenítették a hosszadalmas adminisztráció és a túl bonyolult szakmai előírások, így hazánk nem is tudta kihasználni a teljes erdészeti támogatási keretét.

(Szabadfold.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?