Második lett a magyar fa az Európai Év Fája versenyen

SZIE Bot-kertA negyedik Európai Év fája verseny online szavazását 77 ezer szavazattal nyerte Szliven városából egy szilfa, míg a második helyezet a magyar gödöllői vackor lett majd 37 ezer szavazattal. A harmadik helyet a lengyel wybicki tölgy nyerte el, 16 ezer szavazattal.

A verseny az utolsó pillanatig nagyon szoros volt, a bolgár fa a verseny utolsó hetében húzott el. A díjakat az Európa Parlamentben adta át a verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete a Nadace Partnerstvi. A verseny szervezésében a Tetra Pak és az Európai Földtulajdonosok Szövetsége is részt vett.

Az európai versenybe azok a fák kerülnek, melyek előző évben megnyerik a nevező ország Év Fája versenyét. A nemzetközi forduló szavazása februárban zajlott, a www.treeoftheyear.org oldalon. Idén tíz ország vett részt a versenyben: Bulgária, Csehország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Skócia, Szlovákia és Wales. A fák sikere leginkább az őket támogató helyi közösségnek köszönhető, melyek a versenybe nevezték kedvenc fáikat egy-egy történet kíséretében.

Az idei nyertes, a bolgár szilfa központi helyet foglal el a szliveniek életében, mindennapos találkozó pont és számos rendezvény és demonstráció indul innen a mai napig. Külön érdekesség, hogy a város tengerszint feletti magasságát is itt mérték meg először és szerepel a város címerében is.

szil_bulgaria

A fődíjat Pavel Poc európai parlamenti képviselő adta át. “A verseny egyik fő érdeme, hogy ezeken izgalmas európai fákon keresztül felhívja a figyelmet a természetes környezetünk védelmére, természeti és történelmi jelentőségükre, melyet ápolnunk és védenünk kell, amíg lehet.” – mondta Poc.

“A díj ugyanakkor arra is jó példa, hogy a magánemberek milyen sokat tudnak tenni a természeti kincseink védelméért. Számos esetben a magán földtulajdonosok gondoskodásának köszönhető, hogy ezek az idős fák évszázadokat élnek túl háborítatlanul. A versenynek köszönhetően az idős fák a tulajdonjoggal járó jó gazdálkodás jelképeivé válhatnak” –  tette hozzá Thierry de l´Escaille, az Európai Földtulajdonosok Szövetségének titkára.

A második helyezést elért vadkörte, mely a gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében él, 36 ezer szavazattal lett második. A vackorhoz számos legenda fűződik, melyek közül az egyik legismertebb, hogy állítólag a fa lombjai alatt fogalmazta meg Kossuth a Függetlenségi nyilatkozatot 1849-ben. A harmadik helyezett lengyel tölgyfa 16 ezer szavazatot kapott. Az idős fa Będominból való, a lengyel nemzeti himnusz szerzőjének szülővárosából.

SZIE Bot-kert

A verseny mondanivalóját szomorú esemény erősítette meg. A szavazás ideje alatt, február közepén söpört át Anglián és Írországon egy heves hurrikán mely gyökerestül kicsavarta az ír fát, mely az ország legmagasabb szürke nyárfája volt.

A verseny eredménye:

Öreg szilfa (Szliven, Szliven körzet Bulgária) – 77,526 szavazat
A gödöllői óriás vackor (Gödöllő, Pest megye, Magyarország) – 36,925 szavazat
Wybicki tölgye Będominból (Pomorskie régió, Lengyelország) – 16,768 szavazat
Tölgy Zechenter kertjéből (Kremnica, Banská Bystrica régió, Szlovákia) – 10,169 szavazat
Višňová oltalmazó tölgye(Višňová, Liberec régió, Csehország) – 8,211 szavazat
Begardi csenevész tölgy Bégard (Bégard, Brittany régió, Franciaország) – 4,989 szavazat
Niel Gow tölgye (Perthshire, Skócia) – 1,740 szavazat
Birr vári szürke nyár(Co Offaly, Írország) – 1,517 szavazat
Tölgy a holtak kapuja előtt (Wrexham, Wales) – 1,093 szavazat
A természet harmóniájának fája – molyhos tölgy (Alta Sabina, Lazio régió, Olaszország) – 689 szavazat

Összes szavazat: 159,627

A programhoz a pénzügyi támogatást a Cseh Környezetvédelmi Alap és Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma valamint a Tetra Pak biztosította. A vetélkedőt az Európai Földtulajdonosok Szervezete és az IUCN is támogatja.

(Ökotárs Alapítvány)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?