A FAO közleménye az Erdők Nemzetközi Napjára

fao_logoAz Erdők Nemzetközi Napja alkalmából mutatta be a FAO az erdészeti erőforrásokat jelző új műholdas adatbázisát.

Jobb információk szükségesek erdei erőforrásainkról az erdőirtás megfékezéséhez

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából kiadott közlemény is megerősíti, hogy az erdőterület globálisan folyamatosan csökken, s a legnagyobb veszteség a trópusi erdőkre leselkedik Dél-Amerikában és Afrikában. Az erdei erőforrásainkra vonatkozó tájékoztatás javítása kulcsfontosságú az illegális erdőirtás és az erdőpusztulás megállításához – szögezi le az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ünnepnapon. Az idei év ünnepsége arra is alkalmat ad a FAO-nak, hogy megvitassa az erdők állapotának javítási lehetőségeit a rendelkezésre álló információk tükrében mind nemzeti, mind globális szinten. “Ha valóban kiállunk az erdőirtás megállításáért, összhangban a ›FAO Zero Illegális Erdőirtás‹ célkitűzésével, az csakis a rendelkezésre álló megbízható információkon és adatokon alapulhat” – mondta Jose Graziano da Silva, FAO főigazgató.

Műhold-technológia az erdő-változások nyomon követésére

A világ erdeinek legújabb felmérése az erdő művelési ágú területek csökkenését mutatja az 1990 és 2010 közötti időszakban. A frissített felmérés szerint az erdőterület mintegy 5,3 millió hektár/év átlagban csökken. Ez az 1990-2010 közötti időszak viszonylatában, mint nettó veszteség, egyenértékű Olaszország területének négyszeresével vagy Kolumbia méretével. A globális távérzékelési felmérések frissített eredményei azt mutatják, hogy a teljes erdőterület 2010-ben 3,89 milliárd hektár volt, ami a Föld teljes területének 30 százaléka.

Erdészeti veszteségek és nyereségek

Világszerte az erdei földhasználat bruttó csökkenése, az erdőirtások és természeti katasztrófák miatt, az említett 20 éves időszakban 15,5 millió hektár volt évente. Ezt részben ellensúlyozta az erdőtelepítésből és a természetes erdők terjeszkedéséből adódó mintegy évi 10,2 millió hektáros növekedés.

Jelentősek a regionális különbségek. A trópusi erdők nagyban csökkentek Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában – a legnagyobb veszteség abszolút értékben a trópusi Dél-Amerikában történt, majd a trópusi Afrikában. A pozitív fejlemények a szubtrópusi és mérsékelt övi Ázsiában mentek végbe.

A világ erdei egyenetlenül oszlanak el: erdeink közel fele trópusi területen van (az összes erdőterület 45 százaléka), egyharmada a boreális (31 százalék) klímában, míg kisebb mennyiségben mérsékeltövi (16 százalék) és szubtrópusi (8 százalék) területeken helyezkednek el. Ez az első olyan felmérés, amely mind a négy ökológiai területen bemutatja az erdészeti földhasználat elmúlt 20 évben végbement változásait.

A FAO 107 ország közel 200 szakértőjével dolgozott együtt a tanulmány megalkotásán. A munka a FAO, tagországai és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) együttes eredménye.

Az erdei közösségek kulcsfontosságúak az erdők megőrzéséhez

Graziano da Silva azt is hangsúlyozta, hogy a helyi erdei közösségek fontos szerepet játszanak két kihívás megválaszolásában, amellyel napjainkban az erdők szembesülnek: így az erdőirtás és erdőpusztulás, melyek éppen a világ leginkább veszélyeztetett népességeit érintik.

Sürgette a nemzeti kormányokat, hogy támogassák a rászoruló lakosságot, és javítsák kormányzati politikájukat, hogy az a több millió ember, aki megélhetésében az erdőkre támaszkodik, részesülni tudjon az erdei javakban és erdészeti szolgáltatásokban.

“Nagyon gyakran azok a helyi közösségek és gazdálkodók, akik az erdők fenntartható kezelésére irányuló beruházások terhét viselik, éppen azok az emberek, akikről a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Éve is szól” – mondta Graziano da Silva. – “Ezen embereknek többre van szükségük, mint szavakra. A mind helyi, mind nemzetközi szinten koherens és következetes kormányzati politikának a fenntartható erdőgazdálkodást célzó lépéseket kell szolgálnia. Csak így tudjuk elkerülni, hogy a piaci kudarcokra érzékeny erdők és helyi emberek ne legyenek részesei olyan kényszereknek, amelyek aztán nem kívánt eredményekhez, mint például erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz vezetnek.”

Az ENSZ Közgyűlése éppen az erdők fontosságára kívánta emlékeztetni a nemzetközi közösséget, amikor 2013-ban az Erdők Nemzetközi Napjává nyilvánította március 21-ét.

(Forestpress.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?