Erdély – Erdősítési vita az állami erdészetek és a közbirtokosságok között

erdely_erdoTöbb millió lejes károkról panaszkodnak a közbirtokosságok, amelyeket az állami erdészet okozott a visszaszolgáltatások során. Azokról a területekről van szó, amelyeken nem végezték el az előírt faültetéseket, és úgy kerültek vissza a tulajdonosokhoz.

A csíki régióban 800 hektár területet érint az állami erdészet által okozott veszteség – mondta el Híradónknak Rafain Zoltán. A közbirtokossági elnök hozzátette, a történet több mint 10 évvel ezelőttiekre nyúlik vissza.

„A 2000/1-es törvény az megjelent 2000-ben, de 2 év háború és viaskodás után adták vissza az erdőket, amihez meg kellett lépjük azt, hogy létrehozzuk a magán erdészetet, egy olyan erdészeti struktúrát, ami az államival szemben is megfelelő jogokkal bír. Ekkor okozták a kárt, hiszen ebben az időszakban nagy mennyiségű fát szállítottak el vagy vágtak ki” – mondta el Rafain Zoltán, a Csíki Közbirtokosság elnöke.

A visszaerdősítés ezek után pedig elmaradt, holott a törvény arról rendelkezik, hogy egy év alatt meg kell tenni. Kelemen Atilla parlamenti képviselő szerint viszont ez már nem várható el.

„A törvény ugyan rendelkezik arról, hogy a visszaerdősítést egy év alatt kötelező megtenni, de nagyon sok esetben nem történtek meg ezek. Itt is vita van, hogy kinek kell fizetnie a csemetét, kinek nem. Sajnálattal kell mondanom, hogy nagyon úgy állnak a dologhoz, hogy az enyém az erdő, de az állam erdősítsen nálam, ez pedig nem működik” – vélekedett Dr. Kelemen Atilla RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Kelemen Atilla szerint sokkal nagyobb károkat okoznak a falopások, amelyek ellen az erdészeti törvény sem nyúlt megfelelő védelmet.

Egy 2013-as jelentés szerint 366 ezer hektár erdőt vágtak ki illegálisan az elmúlt 23 évben.

(Joó Andrea Erika – erdely.tv)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?