Az erdészet, vadászat, halászat területén csökkenhet a munkavállalók száma

erdeszetA gumitermék gyártó gépkezelők, a termék-összeszerelők, valamint a forgácsolók lehetnek a legkeresettebbek a magyar munkaerő-piacon idén. Az erdészet, vadászat, halászat területén csökkenhet főleg a munkavállalók száma, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) és az MKIK-GVI munkaerő-piaci prognózisából.

A 2014-es munkaerő-piaci barométer összeállításához a két szervezet összesen 7108 gazdálkodó válaszait használta fel. A megkérdezett cégek és vállalkozások által foglalkoztatottak létszáma 2013-ben meghaladta az 565 ezret.

Az országos összesítés szerint 2014-ben még az egyszerű ipari foglalkozásúak, a hegesztők, lángvágók, fémmegmunkálók, valamint a bolti eladók körében emelkedhet leginkább a foglalkoztatottak száma. Ezzel párhuzamosan a munkaerő létszámának legnagyobb csökkenése az erdészeti terület mellett a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr foglalkozások esetében várható; ezeknél a szakmáknál 100 vagy annál több munkavállaló elbocsátását tervezik a megkérdezett munkáltatók. Ennél kisebb mértékű létszámcsökkenést terveznek például a minőségbiztosítási technikusokat, kereskedőket foglalkoztató munkáltatók.

Az egy évvel korábban összeállított előrejelzésben még pont a gumitermék gyártó gépek kezelői és az egyéb ügyintéző foglalkozások voltak az első helyen a létszámcsökkentésben érintett foglalkozások listáján – jegyzi meg az NFSZ.

A pályakezdők körében 2014-ban a legkeresettebbek ugyancsak a gumitermék gyártó gépek kezelői, a könyvvizsgálók, könyvelők, valamint a textilipari gépek kezelői és a gyorséttermi dolgozók lehetnek – közölték.

A szolgálatnál nyilvántartott álláskeresők közül 2013-ban több mint 117 ezren szerettek volna egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásban elhelyezkedni, ez volt a legkeresettebb terület. Ezután következik a bolti eladói szakma, ahol 38 324-en, majd az általános irodai adminisztrátori terület, ahol csaknem 23 ezren szerettek volna elhelyezkedni, de több mint 10 ezren kerestek munkát az egyéb takarító és kisegítő, és a mechanikai gép összeszerelő területen is.

(hrportal.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?