Februárban 38 éves lett a Kamaz

kamaz1976. február 16-án, 38 évvel ezelőtt gurult le az első Kamaz a gyártósorról. A cég minden évben megemlékezik erről a dátumról, hiszen ekkor indult valójában a vállalat karrierje, még ha az igazi sikereket lényegében az utolsó 20 évben érték is el.

Az első, Kamaz 5320-as elkészültét hatalmas ünnepség kísérte, a szocialista időkben büszkén mutatták, mire képes a szovjet ipar. 15 ezres tömeget hívtak össze, országos rádió és televízió közvetítette az eseményt és hallatta, mutatta a boldog embereket.

kamaz

A gyártást hat évig készítették elő Tatárföldön, az ominózus napon pedig összesen öt darab teherautó készült el. Akkoriban más volt a divat, így a hivatalos fotózás után – mely alatt a kocsin szigorúan ott figyelt a transzparens, melyen a pártnak ajánlották a sikert – nem gyári múzeumba, hanem egyenesen Moszkvába vitték az első Kamazt és munkába fogták. Év végére összesen 5 ezer 5320-ast gyártottak. 2012-re pedig már megvolt a kétmilliomodik jármű is, addigra pedig a 000.000.1-es sorszámú példány is előkerült Baskír-földről, majd restaurálták és jelenleg a céges ünnepségeken veszik csak elő.

Kf20131209kamaz560

A KAMAZ teherautókat az Erdő-Mező Online Olvasói is előszeretettel használják. Két kép, amit tőlük kaptunk:87nahaj_zoltan 179kis_patrik
(kamionhírek.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?