Egyszerűbb lett a földhasználat jogszerűségének igazolása

Mezõgazdaság - Tavaszi munkák ZalábanA Minisztérium által elfogadott új jogszabály alapján nem kell földhasználati lapot benyújtania a földhasználó tulajdonosnak. Az MVH hétfőn fogja eljuttatni minden érintett gazdához azt a segédanyagot, amelyben részletes tájékoztatást kapnak az új szabályról.

Az európai uniós közvetlen támogatások feltétele mindig az volt, hogy egy adott terület egy adott napon egy adott gazdálkodó tényleges használatában volt-e. A földhasználat meglétét kétség esetén ellenőrizni kell, mivel az az EU-tól kapott támogatás egyik feltétele. Az ellenőrzés csak dokumentumok vizsgálatán keresztül lehetséges, jelen esetben az MVH nem rendelkezik e dokumentumokkal, így bekéri azokat.

A 2013. évben az egységes területalapú támogatásra több mint 177 ezer ügyfél nyújtott be kérelmet. Az ügyfelek több mint 5 millió hektárra igényeltek 1 milliónál több bejelentett parcellával.

2014. február 18-ig a SAPS előleg és részfizetést is figyelembe véve 177 ezer ügyfélből 170.070 ügyfélnek került sor kifizetésre — ebből 153 071 teljesen problémamentes — 312,7 milliárd forint összegben, ami a teljes kifizetés mintegy 92%-a.  Jelenleg 16.999 olyan ügyfél van, aki bár kapott kifizetést, de bizonyos területeire a földhasználatot alátámasztó vizsgálat lefolytatása még szükséges, 3810 olyan ügyfelet tart nyilván az MVH, aki nem kapott részfizetést és a kifizetéshez az előbb említett vizsgálat lefolytatása szükséges, 3575 azon ügyfelek száma, akik jogosulatlan igénylőknek minősülnek és egyéb eljárás alatt vannak, így ők nem jogosultak a kifizetésre.

Február 18-tól, a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó jogszabály-módosítás alapján a földtulajdonos ügyfél vagy a földhasználati jogosultságot egyéb okirattal igazoló ügyfél is jogszerű földhasználónak minősül.

Ilyen egyéb okirat lehet például a haszonbérleti szerződés, tulajdoni lap, stb.

Valamennyi becsületes magyar gazdálkodó tudja igazolni földhasználatát valamilyen okirattal. Természetesen ez jár némi kényelmetlenséggel, de mindenki számára megnyugtató lehet, hogy csak az arra ténylegesen jogosultak jutnak hozzá a támogatásokhoz és minden olyan gazdálkodó, aki teljesíti földhasználatának igazolását, az márciusban hozzájut a SAPS támogatásához és az MVH megkezdheti a SAPS-ra épülő több tízmilliárd forint értékű, állattenyésztést, munkaigényes ágazatokat érintő támogatások kifizetését.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?