Védett területen vágatta ki a fákat a hevesi erdész

fakivagasTársával sorra vágták ki a fákat, amelyeken éppen fészkeltek a madarak. Ráadásul úttakarítás címén a férfi elpusztította az erdő teljes avar- és cserjeszintjét is.

Vádat emelt a Hevesi Járási Ügyészség a védett természeti területen engedély nélkül végzett fakitermelés miatt. Az ügy két vádlottja a környezetetet jelentős mértékben károsította, amely az ottani élőhely részleges pusztulásával járt – közölte az ügyészség.

Az érintett erdő kéthektáros, és Pély határában húzódik. A Tiszaburai Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában, de a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében áll. A terület a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzet részét képezi, európai és országos jelentőségű, ugyanis fokozottan védett, különleges madárvédelmi területnek minősül.

Fészkeket semmisítettek meg

Az elsőrendű vádlott a szövetkezet erdésze, aki 2012 májusában megállapodott a cinkosával, hogy fát fognak kitermelni az erdőből. Erről persze nem tájékoztatta sem az erdészeti, sem a természetvédelmi hatóságokat, ennek fényében nem volt semmiféle engedélye.

Megállapodtak, hogy a másodrendű vádlott – mint őstermelő – 2012 májusa és 2012. július 11-e között – éppen az erdőben élő madarak fészkelési, költési, fiókanevelési időszakában – robbanó motoros láncfűrésszel kivágta azokat a fákat, melyeket az erdész korábban piros festékkel megjelölt. Ezen felül „úttakarítás” címén az erdész elpusztította az erdő teljes avar- és cserjeszintjét. Ezzel a védett területen fészkelő fekete gólya pár életterét megszüntette, megsemmisített egy barátposzáta fészket, és több más, védelem alatt álló madár- és emlősfaj egyedeinek fennmaradását sodorta veszélybe.

Küzdenek, hogy eltiltsák

A párost társtetteseket európai közösségi jelentőségű természetvédelmi terület jelentős károsodását okozó természetkárosítással vádolják. A főbüntetés kiszabása mellett az ügyészég indítványozta, hogy a bíróság az erdészt vádlottat tiltsa el az foglalkozása gyakorlásától.

A főügyészség ezzel együtt vizsgálja a hatósági eljárás kezdeményezésének, illetve kártérítés miatt a polgári per indításának a lehetőségét is.

(hir24.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?