Megkezdte a karácsonyfának szánt fenyők kitermelését az Északerdő Zrt

karacsonyfa_eszakerdo1Megkezdte a karácsonyfának szánt fenyők kitermelését az Északerdő. A fák kivágásáról mindig a kereslet függvényében döntenek, így biztosítják, hogy mindenki friss fát vihessen haza – és azt is, hogy fölöslegesen ne vágjanak ki a tűlevelűekből.

Hat telepen, összesen mintegy 12 hektárnyi területen nevelkednek az Északerdő által, kifejezetten karácsonyfának ültetett luc-, ezüst- és jegenyefenyők. Hosszú távra kell tervezniük, hiszen a lucfenyő körülbelül négy év alatt éri el a másfél méteres magasságot, de például a jegenyefenyőnek 5-6 évre is szüksége van ehhez, tudtuk meg Papp Gyulától, az Északerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesétől.

– A legnépszerűbb, a vásárlók által leginkább keresett méret a 1,5-2 méter közötti, de vágunk 1,3 métereseket, sőt, egyedi esetekben előfordul, hogy ennél kisebbeket is. A legnagyobb karácsonyfának való fenyők pedig 4 méter körüliek, de előfordult már 6 méteres is – mondta el érdeklődésünkre Papp Gyula, akitől azt is megtudtuk, hogy ha rendelkeznek az adott méretű fával, akkor egyedi kéréseket is készek teljesíteni.

karacsonyfa_eszakerdo1

Idén december 12-én kezdődött a fák kivágása, és pénteken, 13-án nyitja meg kapuit a cég székházának parkolójában, az Erdész utcai telephelyen, illetve Sajóvámoson a „fenyőpiac”.

– Alapvetően a kereslettől függ, hogy egy karácsonyi szezonban mennyi fát vágunk ki, de átlagosan 1300–1500 darabot, ami mintegy 4000 méternek felel meg. Az eladásra szánt fákat csak akkor termeljük ki, ha az el is adható, ezért mindig frissen termelt fenyőket kínálunk árusítóhelyeinken – hangsúlyozta a műszaki vezérigazgató-helyettes.

karacsonyfa_eszakerdo2

Általában miskolci és városkörnyéki otthonokba kerülnek az északerdő fái, de előfordult már az is, hogy Szabolcsból érkezett vásárló. 2008-ban a parlament előtt felállított karácsonyfát is ők szállították. A legnépszerűbb az olcsóbb lucfenyő, de kedvelik a vásárlók a valamivel drágább jegenye- és ezüstfenyőt is. Mint megtudtuk, az előbbi kettő ára az idén nem változik a tavalyihoz képest, egyedül az ezüstfenyőnél kell némi drágulásra számítani.

karacsonyfa_eszakerdo3

– Panelbe, illetve száraz levegőjű lakásokba célszerű a jegenyefenyőt választani, mert ennek nem hullanak le a tűi – adott végezetül szakmai szempontot a választáshoz Papp Gyula.

(minap.hu – Cs. M. Fotó: Északerdő, minap-archív)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?