Európa legidősebb fája, a Vén Tjikko 10 000 éves

Old-tjikko-21Svédország Dalarna nevű tartományában lehet találkozni a Vén Tjikkoval. Nem, ő nem egy falusi hős, aki hat liter sört fogyaszt el húzóra, hanem egy lucfenyő, méghozzá Európa legöregebb élőlényeinek egyike – ugyanis 10.000 éves.

Nem kell megijedni: a jó öreg Tjikkot nem vágták ki, hogy az évgyűrűit megszámolják. Tjikko ugyanis egy rendkívül kellemetlen helyen él, a Fulufjället-hegyen, ahol az erős szél és a komoly hideg nem kedvez a túlságosan fejlett növényi életnek (sem). Emiatt Tjikko az elmúlt száz év felmelegedése hatására növesztette a jelenleg is látható, kb. 5 méter magas törzset, azaz mostani formája viszonylag friss, míg korábban az ún. krummholz formában létezett. Ez egy bozótra emlékeztető formáció, amely alacsony, vízszintes föld feletti növekedést jelent, mert a fa így nem teszi ki magát az erős szélnek és hidegnek.

old-tree_12a

Az Umea Egyetemről érkezett kutatók a gyökerei közt található, elhalt gyökérmaradványaiból vettek mintákat, és a C14-es izotópos vizsgálatok eredménye mindenkit megdöbbentett. A fa életkora ugyanis 9950 év körüli – Kr. e. 7550 körül mélyesztette először gyökereit a fagyott talajba!

A kutatás szerint a lucfenyők Svédországban viszonylag új faj kellene, hogy legyenek: mivel a terület eléggé északon fekszik és tengerszint feletti magassága is számottevő, úgy vélték, kb. 2000-2500 éve honosodhatott meg itt. Nos, a vén Tjikko arcon kacagja az elmélet híveit, ő csekély 7000 évvel előbb ott volt, mint kellett volna neki.

Old-tjikko-21

Ennél idősebb fára már nem is számítanak a területen, ugyanis 11.000 éve még a Würm eljegesedés vonta gyilkos jégtakaróba a területet. Igen, ez az ún. jégkorszak, ami ezen a vidéken elhúzódott kissé, így Tjikkonál sokkal idősebb növények nem is valószínű, hogy élnek még a vidéken.

Összehasonlításként: a fa Kr. e. 7550 körül eresztett először gyökeret. Az írott történelem jelen ismereteink szerint Egyiptomban és vele párhuzamosan Sumérban indulhatott, valamikor Kr. e. 3500 körül. Ekkor a fa már 4000 éve létezett…

Szóval, Tjikkoról elmondható, hogy igazi történelem előtti fa… a kérdés már csak az, van-e olyan még élő fa, ami mondjuk nem csak az emberi történelmet, de magát az embert is megelőzi? Nos – van. A jelenleg ismert legidősebb fa a Utah állambeli Pando.

(galaktika.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?