Majdnem 10 500 hektáron volt gyapjaslepke fertőzöttség 2013 első felében

gyapjaslepkeAz Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszerbe érkezett I. és II. negyedéves bejelentők alapján 2013 első felében Lymantria rágáskárral közel 10 500 hektár volt érintett, és közel 1700 hektáron vált szükségessé a védekezés.

Az eddig beérkezett bejelentők adatainak feldolgozása alapján mintegy 8 700 hektárról jelentettek Lymantria petecsomóval való fertőzöttséget az országban. A károsítással jelentősen érintett igazgatóságok közül a Veszprém Megyei és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság illetékességi területén a tavalyihoz hasonló nagyságrendben észleltek petecsomót. A Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság illetékességi területén – szemben a tavalyi fertőzöttséggel illetve a tavaszi rágáskárral – idén számottevő petecsomót nem találtak.

Országos szinten a 2012-es adatokhoz képest a rágáskárral érintett terület közel 50 %-kal növekedett, míg a petecsomóval fertőzött terület mintegy 25 %-kal csökkent. Ezek alapján a 2014. évi várható kártételek kellő biztonsággal még nem jelezhetők előre, tekintettel a téli-tavaszi időjárás és egyéb tényezők akár jelentősen befolyásoló hatására. A csökkenő petecsomó fertőzöttség némi bizakodásra ad okot, mindezt erősíti egyes természetes korlátozó tényezők jelentőségének növekedése is.

A petecsomó fertőzöttség országos kiterjedését az alábbi térkép szemlélteti.

Petecsomo_2013_terk_kicsi

(NÉBIH)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?