Az Európai Bizottság lezárta a nyomozást a Natura 2000 erdők ügyében

euLezárta az Európai Bizottság a Sajóládi-erdő, a Girincsi Nagy-erdő és a Csaholc Garbolci Natura 2000 erdők ügyében indított kötelezettségszegési eljárásokat.

A magyar erdőgazdálkodás maradéktalanul teljesíti az uniós természetvédelmi elvárásokat – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium hétfőn az MTI-vel. A tárca intézkedéseinek köszönhetően lezárultak azok a kötelezettségszegési eljárások, amiket még 2008 és 2010 között indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a Natura 2000 erdőkben folytatott túlnyomórészt illegális fakitermelés miatt. A közlemény szerint a bizottság elsősorban azt kifogásolta, hogy a magyar hatósági felügyeleti rendszer nem ad megfelelő védelmet a közösségi jelentőségű erdei élőhelyeknek.

A tárca hangsúlyozza, hogy első lépésként az erdészeti hatóságok egy rendkívül szigorú Natura 2000 hatásvizsgálati rendszert vezettek be, amelyet az Európai Bizottság is elfogadott és eredményesnek ítélt. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezután a hatásvizsgálatokból fakadó korlátozások ellentételezésére 2012-ben a vidékfejlesztési forrásokból elindította a Natura 2000 erdő kompenzációs támogatást, amely az egyik legsikeresebb erdészeti vidékfejlesztési intézkedés lett. A minisztérium és az erdőgazdálkodók együttműködése azzal vált teljessé, hogy az uniós elvárások teljesülését megfelelő EU-s források hozzárendelésével biztosították – áll a közleményben.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?