A Manax Kft. megkezdte az energiaerdő ültetvények betakarítását

DSCF0408_620A Manax Kft. novemberben ismét megkezdte partnereinél az energiaerdő betakarítását. A cég 2007 óta foglalkozik erdővágással. Minden évben folyamatosan növekszik Magyarországon az energiaerdő ültetvények száma.

A Manax Kft. arra törekszik, hogy ügyfelei igényeit maximálisan ki tudjuk elégíteni, ezért került bele a tevékenységei közé az energiaerdő betakarítása is. A betakarítást CLAAS JAGUAR 870-es silózóval és egy speciális energiaerdő betakarító adapterrel végzi.

A CLAAS JAGUAR 870-es egy V8-as 453 LE teljesítményű Mercedes motorral rendelkezik. Az aprító dobon a 24 db kés V-elrendezésű. Az erdő betakarításnál csak minden második kés van felrakva az ideális szecskahossz miatt.

DSCF0408_620

Az energiafűz termesztésénél a főtermékként nyert faanyag felhasználása energetikai céllal történik.

Égetési szempontból az energiafűz kémiai összetétele kedvező: alacsony a kén, klór és a kálium tartalma, hamutartalma csekély, égéshője 18-19 MJ/kg, továbbá könnyen aprítható, és problémamentesen tárolható. A faanyag a családi kazánoktól az ipari méretű erőművekig bárhol felhasználható, hiszen az ehhez szükséges technikai háttér ma már adott.

Az energiafűz termesztése az energetikai hasznosítás mellett további előnyöket is biztosít. Alkalmas kedvezőtlen adottságú területek beültetésére, így víznyomásos, pangó vizes talajokon is eredményes a termesztése, sőt kimondottan ajánlható a telepítése víztározók környékén és árterületeken.

(Axiál Kft.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?