Megtartották a XIII. Erdészeti Szakkonferenciát Székelyudvarhelyen

szekely_erdeszek_oee2Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztályának és az Országos Erdészeti Egyesület Erdélyi Helyi Csoportjának közös rendezésében október 18-20-a között, Székelyudvarhelyen került sor a XIII. Erdészeti Szakkonferenciára.

A rendezvény a hagyományos tanulmányi kirándulással kezdődött. A résztvevők most is két program közül választhattak. Az autóbuszos kirándulást választó mintegy 65 résztvevő első úti célja a székelyderzsi felújított unitárius erődtemplom megtekintése volt. Az erődtemplom történetét Demeter Sándor unitárius lelkész ismertette. Innen Székelykeresztúrra vezetett utunk. ahol nem hagyományos úton előállított faszén égetőket tekintettünk meg. Az első meglátogatott cég a Halupex KFT volt, amelyet Hajdó Levente cégtulajdonos mutatott be. A Halupex KFT a hagyományos faszénégetés mellett, retorta faszénégetést hozott létre, uniós támogatással. A retortákban előállított faszénhez erdőápolásból származó faanyagot használnak fel. A retorta faszénégetés környezetkímélő, a felszabadult hőenergiát használják fel az előállításhoz. A minősége jobb, mint a hagyományosé, valamint a szükséges faanyag mennyisége kb. 30%-al kevesebb.

szekely_erdeszek_oee3

A következő, amit megtekintettünk az Explocom GK KFT faszéntelepe volt. A technológiai folyamatot Albert Lajos mutatta be. Itt is szintén retortákban állítják elő a faszenet. A felszabadult gázok segítségével villamos energiát is nyernek. A felhasznált faanyag, fahulladék fűrészüzemektől, bútor gyártóktól származik, az erdőápolási munkállatokból származó faanyag mellett. Az utolsó úti cél a berethalmi vártemplom volt, amely 300 éven keresztül az Erdélyi Evangélikus egyház püspökség székhelye volt.

A nyughatatlanabbak, az „örökfiatal” korosztály most is a gyalogtúrát választotta, ezen is csaknem hetvenen vettek részt. A Zetelaki Libán Magánerdőgondnokság munkatársainak vezetésével a Madarasi Hargita 1800 méter magas csúcsára gyalogoltak fel. Menetközben megtekinthették a  bükkös övezettől a magashegyi lucosokig, az említett erdészet gondozásában lévő erdőállományokat, és az ott folyó erdészeti és kitermelési munkálatokat. Szintén az említett erdészet a fenntartója  a Madarasi Hargitán kijelölt Natura 2000-es védett területnek. A menedékháznál a kifáradt társaságot szíverősítővel és üdítővel fogadták a házigazdák, de azonnal indulni is kellett tovább, hiszen a csúcstámadás előtt még egy szakmai program volt hátra: a természetvédelmi terület részét képező Rákosi sáté több mint 10 hektáron elterülő tőzeglápját Both József, a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa mutatta be a helyszínen, beszélt a terület flórájáról, a tőzegláp jégkorszaki maradványnövényeiről, a fokozott védelem fontosságáról.

szekely_erdeszek_oee2

Sajnos a „székelyek szent hegye” címet büszkén viselő Madarasi Hargita-csúcson sűrű köd gomolygott, a gyönyörű panorámát ismét csak elképzelték a résztvevők, akárcsak az ezelőtt 10 évvel szervezett konferenciánk alkalmával. Kárpótlásul a menedékházhoz visszaérkezőket finom bográcsgulyással várták a szervezők, amit nem győzött dicsérni az éhes társaság. A visszaút más útvonalon vezetett, a gyalogösvény mentén ismét szakértelemmel és  lelkiismeretességgel elvégzett erdőnevelési munkálatokat  lehetett megtekinteni.

Másnap, október 19-én, szombaton, az erdészvirtusnak megfelelően, vasaltan, öltönyösen-nyakkendősen jelentek meg a résztvevők a hagyományos szakmai előadásokon. Szakács Sándor, az EMT Erdészeti Szakosztályának, és az OEE Erdélyi Helyi Csoportjának elnöke nyitotta meg „Az európai uniós törvénykezés és támogatási rendszer bevezetésének tapasztalatai az erdőgazdálkodásban” című konferenciát, amit Ormos Balázs, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársa, az OEE nyugalmazott főtitkára vezetett le.

A konferencia résztvevőit Bunta Levente Székelyudvarhely polgármestere levélben üdvözölte, amit Csiki Endre a Polgármesteri Hivatal munkatársa olvasott fel. A Konferencián részt vett Hargita Megye Környezetvédelmi Ügynökség Igazgatója, Domokos László József, aki üdvözölte a résztvevőket.

Hivatali elfoglaltsága miatt Lapos Tamás főosztályvezető-helyettes (VM) és Nagy József (NÉBIH Erdészeti Igazgatóság) lemondta a részvételét, így az ő előadásaikat Dr. Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke mutatta be, mint a téma avatott ismerője. Díszebéd, azután baráti találkozó és kötetlen  tapasztalatcsere zárta ezt a napot.

szekely_erdeszek_oee

Október 20-án, vasárnap reggel a résztvevők nagy része hazaindult, az az autóbusznyi kolléga azonban, aki rá tudta szánni az időt, a délelőtt folyamán megtekinthette az Ivói vadasparkot, ahol maga a tulajdonos mutatta be a létesítményt.  Az itt elköltött ebéd alkalmával a  vadhúskészítményeket is meg lehetett kóstolni. Visszatérve Székelyudvarhelyre városnézésre kaptak alkalmat az érdeklődők.

Ismételt köszönet illeti a házigazdákat, a Székelyudvarhelyi Magán Erdészet és Libán Zetelaka Magánerdészet munkatársait és személy szerint Sándor Alpár erdészetvezetőt, a vendéglátásért, a tartalmas tanulmányi kirándulások megszervezéséért.

(Forrás: Országos Erdészeti Egyesület)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?