Egy AHWI pásztakésztő munkáját nézhették meg az erdészek a Nyírerdőnél (+KÉPEK)

ahwi_pasztakeszitoAz Országos Erdészeti Egyesület Debreceni Helyi Csoportja és a NYÍRERDŐ Zrt. közös szakmai programot szervezett, október utolsó napján. Az aktív, valamint nyugdíjas erdészek egy Hajdúhadház és Hajdúböszörmény közötti erdőrészletben egy AHWI pásztás talajelőkészítő gép munkáját tanulmányozták.

A dunántúli erdészeti társaságoknál, például a Zalaerdő Zrt.-nél, és a Szombathelyi Erdőgazdaságnál már bevált gépet a Bordák Bt. mutatta be.

A német gyártmányú AHWI pásztakészítő a részleges talajelőkészítés terén lévő űrt tölti be, hiszen alkalmazásával az erdőtalajt kevésbé kell bolygatni, ezen túl jelentős energia- és költségcsökkentés érhető el.

ahwi_pasztakeszito5

A gép jól használható hagyományos (2,5 – 2,6 méter) és sűrűsoros (1,4 – 1,6 méter) sortáv esetén, nagyterületű tarvágásokban és természetszerű lékes felújítás esetén is. A kialakított pászta 70 centiméter széles és legalább 20 centiméter mély, így a gépi ültetés, vagy a gépi makkvetés elől minden akadály elhárult.

ahwi_pasztakeszito

Az ültetés vagy makkvetés után tetszőlegesen alkalmazható gépi, kézi vagy vegyszeres gyomirtás illetve gyomkorlátozás a kiválasztott technológia szerint. A gépre szerelhető granulátum-adagolóval fertőzött területen egy menetben akár talajlakó kártevők (cserebogárpajor) elleni védekezés is megvalósítható – foglalta össze Dufla Ferenc, a helyi csoport titkára, a NYÍRERDŐ Zrt. Hajdúhadházi Erdészetének igazgatója.

ahwi_pasztakeszito2

ahwi_pasztakeszito3

ahwi_pasztakeszito4

(Nyírerdő Zrt. – Erdő-Mező Online)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?