Összefognak a fafeldolgozásban és erdőgazdálkodásban érdekelt cégek Erdélyben

haromszek_faHáromszéki mintára Hargita megyében is klaszterbe tömörülnének a fakitermelésben, fafeldolgozásban és erdőgazdálkodásban érdekelt cégek.

A klaszter megalakításának szükségességét Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke is szorgalmazta a Csíkszeredában tartott találkozón, ahol a közbirtokosságok, erdőtulajdonosok, fakitermelő és -feldolgozó cégek képviselői jelentek meg. Borboly szerint Csíkban is nagy szükség van az összefogásra, egy szervezeti rendszerre, amely nemcsak a fenntartható erdőgazdálkodásban, érdekérvényesítésben segíthet, hanem a kutatásban és a képzésekben is.

A találkozón jelen levő Tánczos Barna szenátor úgy vélte, a fafeldolgozás terén készülő nagyberuházások teljesen átrajzolják majd a térség jövőjét, megváltoztatják a piacot és a fafeldolgozás módját. Szerinte ezek a befektetők akár meghatározó módon befolyásolhatják a hazai törvénykezést is.

Dobos László
marosvasarhelyiradio.ro

Borboly a multik elleni összefogást szorgalmazza a fafeldolgozók körében

Vaslábon németországi fafeldolgozó, Gyergyószentmiklóson olasz cég szeretne befektetni. A Hargita Megyei Tanács elnöke azt javasolja a helyi fafeldolgozóknak, hogy fogjanak össze a térség jövője érdekében.

Székelyföldön egyre több külföldi fafeldolgozó cég szeretne megtelepedni. A Rétyre tervezett üzem után, a hírek szerint Gyergyóvaslábon és Gyergyószentmiklóson is megtelepedne egy-egy külföldi óriáscég. Az Arbor Famegmunkálók Szövetsége szerint az óriáscégek betelepedéséből a helyeik semmit nem nyernek.

Bajkó Tibor, az Arbor Famegmunkálók Szövetségégének elnöke elmondta: „Az egész lakosságot hátrányosan fogja érinteni a természet által adott nyersanyag egy nagyobb volumenű eltávolodása, márpedig ez fog ebből következni, mert látva ugye, hogy akár Vaslábra is be akar telepedni egy német vállalkozás, látva azt, hogy Gyergyószentmiklóson egy olasz vállalkozás keresi ehhez hasonló tevékenységre a helyet, arra enged következtetni, illetve megerősíti ezt a háttérinformációt, ami szerint a vágásérettséget le fogják Romániában hozni.”

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke az érintettek tájékoztatására hívja fel a szakmai szervezet figyelmét. Hangsúlyozza a megyei önkormányzat munkatársai információkat gyűjtenek a vaslábi beruházással kapcsolatban.

„Én csak azt kívántam és csak azt kívánom, hogy a Gyergyó medencei és a felcsíki erdőtulajdonosok tudják, hogy miről van szó, az ottani fafeldolgozók tudják, hogy mivel kell majd találkozni, az önkormányzatok, és az alapján hozzanak meg döntéseket, hisz a számokból, a bemutatott anyagokból, a cégek részéről én azt látom, hogy nem állja meg a helyét a matematika. Ha nem állja meg a helyét a matematika, akkor azt meg kell nézni és mindenki aszerint kell döntsök.”

Borboly Csaba hangsúlyozta: ha a székelyföldi cégek összefognának, jobb Sajtóinformációk szerint egyébként Gyergyóvaslábon 70 hektáros területet vásárolna meg egy németországi cég. Negyven millió eurót fektetne be a faluba és mintegy négyszáz új munkahelyet teremtene.

Simon Zoltán
Erdély TV

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?