Figyelem! Így kell szabályosan foglalkoztatni az idénymunkásokat!

fakitermelesAmennyiben a hatóság fekete munkásokat talál a földeken, akár milliós bírságokat is kiszabhat. Erre a helyzetre jelent megoldást az egyszerűsített foglalkoztatás intézménye, melyet a 2010. évi LXXV. törvény szabályoz – hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői. A munkáltatók számára azért nagyon kedvező ez a foglalkoztatási forma, mivel igen csekély közterhet kell fizetni a munkavállalók után.

Az ősz sok munkát tartogat a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára. Mivel a munka idényjellegű, a munkások is csak idényjelleggel tevékenykednek a földeken, és végzik a szürettel, vagy almaszedéssel kapcsolatos teendőket.

A hatóságok azonban kiemelten ellenőrzik, hogy ezek az idénymunkások is rendezett körülmények között végezzenek munkát, úgy hogy nem feketén kapják a fizetésüket. Amennyiben a hatóság fekete munkásokat talál a földeken, akár milliós bírságokat is kiszabhat.

Erre a helyzetre jelent megoldást az egyszerűsített foglalkoztatás intézménye, melyet a 2010. évi LXXV. törvény szabályoz – emelték ki a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Ez a mezőgazdasági idénymunka

A jogszabály alapján mezőgazdasági idénymunka a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása – a tovább feldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

Az egyszerűsített foglalkoztatás történhet szóbeli megállapodással, vagy egy erre rendszeresített egyszerűsített munkaszerződéssel írásban. Egyszerűsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik, amelyet a munkavégzés megkezdése előtt meg kell tenni.

A bejelentés módja

A munkáltató bejelentési kötelezettségét – választása szerint – elektronikus úton, kormányzati kézbesítési szolgáltatás igénybevételével (a továbbiakban: ügyfélkapu), vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon teljesítheti.

Telefonos bejelentés csak az ügyfélkapus regisztráció után történhet. A bejelentés papíron, postai úton, személyesen történő bejelentésére nincs lehetőség.

A munkáltatók számára azért nagyon kedvező ez a foglalkoztatási forma, mivel igen csekély közterhet kell fizetni a munkavállalók után. Egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági idénymunka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 500 forint – húzták alá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

(origo.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?