Kínai fűrésztelepek miatt irtják az orosz erdőket

An idle tractor sits on a site of the planned highway, where trees have been felled in Khimki Forest near MoscowA kínai fűrésztelepek és nyugati vásárlóik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az orosz Távol-Keleten a keményfa erdők rohamosan pusztulnak, a területen folyó fakitermelés 80 százalékát illegálisan végzik.

A kínai fűrésztelepek és nyugati vásárlóik nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az orosz Távol-Keleten a keményfa erdők rohamosan pusztulnak, a területen folyó fakitermelés 80 százalékát illegálisan végzik – írja a Financial Times. Az Environmental Investigation Agency szerint az Egyesült Államok legnagyobb padlókereskedője is felelős a helyzetért, mivel jelentős mértékben támaszkodik kínai partnereire, akik viszont illegálisan kitermelt orosz tölgyfát használnak fel. A cég szerint ugyanakkor több pontatlanság is szerepel a szervezet tanulmányában, kommentálni ugyanakkor azt még nem tudták, mivel még nem nézték át teljes egészében a tanulmányt.

Az Európai Unióban (EU) és az Egyesült Államokban (USA) már vannak olyan szabályok, melyek keretek közé szorítják a fabeszerzést, és a legális forrásokra koncentrálnak. Oroszországban a hatóságok is egyre inkább fellépnek az illegális fakitermelők ellen, augusztusban például egy olyan bűnözői bandára csaptak le, mely az utóbbi három évben 60 millió dollár értékű fát exportált.

A helyzet ugyanakkor korántsem biztató, mivel Oroszország 25 százalékos vámot vetett ki a faexportra, hogy elősegítse a helyi faipar fellendülését, ám ezzel párhuzamosan Kínában rendkívüli mértékben szigorítottak a fakitermelésen, így a kínaiak máshonnan igyekeznek beszerezni a faárut, akár illegálisan is. A szibériai erdők Amazónia erdeivel vetekednek a terület nagyságát tekintve, az illegális kitermelés azonban komolyan veszélyezteti az ökoszisztémát.

(hvg.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?