Bővülhet az apróvadállomány Szolnok megyében

facanA múlt évi mélypont után 2013-ban bővülhet az apróvad-szaporulat és a törzsállomány – közölte Jász-Nagykun-Szolnok megye fővadásza az MTI-vel.

Kasuba András elmondta: az október 1-jén kezdődött mezei nyúl és fácán vadászati szezon kedvezőbb előjelekkel és várakozásokkal indul a tavalyinál. Köszönhető ez elsősorban a tavalyinál hűvösebb, csapadékosabb ősznek, ráadásul a betakarítási munkák is lassabban haladnak. Így az apróvadállomány elegendő táplálékot és kedvező életfeltételeket talál.

Jelezte: mivel tavasz óta nem volt árvíz, és az aszály sem volt túl hosszú a megyében, a nyúl és a fácán természetes szaporulata idén lényegesen jobbnak ígérkezik az elmúlt évinél.

Így a mezei nyúlból az év utolsó napjáig tartó vadászidény során a 2012-ben elejtett, alig több mint 9000 darabnál lényegesen több kerülhet puskavégre. Tavaly alig 1800 darab élő nyulat fogtak be, ez most a többszörösére nőhet – tette hozzá.

Megemlítette: bár a 2014. február végéig vadászható fácánból ugyancsak bőségesebb zsákmányra számítanak, az alacsony törzsállomány miatt a két apróvadfaj egyikének darabszáma sem éri el a kívánatosat.

A fővadász emlékeztetett arra: Jász-Nagykun-Szolnok megyében az elmúlt tíz évben negyedére esett vissza a mezei nyúl populációja, és a fácánok is jelentősen megfogyatkoztak.

Kasuba András rámutatott: az élő nyulakat szinte teljes egészében a szokásos exportpiacokon adják el, azaz 85 százalékukat Olaszországban, míg a többit zömmel Franciaországban értékesíti a megye 68 vadgazdálkodó szervezete.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?