Az erdőtulajdonosok pénzsóvársága miatt érkeznek Székelyföldre a fafeldolgozó óriások

erdely_fakitermeles„Székelyföldön az erdőgazdálkodással kapcsolatos mentalitáson kell változtatni, az erdőkre a legnagyobb veszélyt a jelenlegi hozzáállás jelenti, hogy aki hozzáfér a fához, rögtön pénzzé akarja tenni”, mondta a Sláger Rádiónak Kovács Zoltán Csongor. A Zöld Erdély Természetvédelmi Egyesület elnöke elszögezte, a fafeldolgozó óriásüzemek azért próbálnak betelepedni Székelyföldre, mert látják a potenciált: vannak erdők, melyeket a tulajdonosok kivágnak és eladnak.

„A székelyek a saját erdeiket tarolják le, és adják oda”- fogal- mazta meg Kovács Zoltán Csongor, aki szerint önámítás, hogy van üzemterv, hogy vannak kvóták, hiszen a terepen járva, mindenütt az tapasztalható, hogy törvényesen vagy törvénytelenül, de vágják a fát, fogynak az erdők.

Kovászna Megye Tanácsának urbanisztikai bizottsága rábólintott a Holzindustrie Schweighofer rétyi területrendezési tervére, a telek, ahol a tervek szerint a gyár megépül már nem mezőgazdasági, hanem ipari zóna. Következő lépésben Rétyen tartanak újabb lakossági meghallgatást, majd a rétyi tanács is dönt a területrendezésről.

Az urbanisztikai bizottság ülésén az érintett elöljárók, Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke, Dálnoki Lajos Réty polgármestere, Gheorghe Neagu a környezetvédelmi hivatal vezetője, mindannyian hangsúlyozták, hogy törvényesen jártak el, amikor kedvezően véleményezték az osztrák beruházás terveit.

Eközben Borboly Csaba Hargitai megyei tanácselnök bejelentette, egy német cég fafeldolgozó üzemet tervez Vaslábra, 400 munkahelyet ígér, 70 hektár területen, 40 millió eurós beruházással. Csak úgy teremthetünk biztos jövőt, ha a fa helyben kerül feldolgozásra, és abból elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitálnak, szögezte le blogjában Borboly Csaba.

(Kovács Blanka – www.slagerradio.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?