Az illegális fakitermelés Bihar megyében is tönkretette az erdőket

erdoirtasLucia Varga környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter szombati, Bihar megyei látogatása során eljutott azokra a bihar-dobrosdi területekre is, melyeken hatalmas mértékű illegális fa- kitermelést konstatáltak nemrég.

Amint a közelmúltban végzett ellenőrzések során kiderült, a Va- lea Runcului és a Hârtoape kerületekből több mint tízmillió lej értékű fát vágtak ki az utóbbi évek során.

A helyszíni vizsgálatok során az is nyilvánvalóvá vált, hogy legnagyobbrészt értékes, több mint száz éves fákat vágtak ki, s az erdőkerületek alkalmazottai elrejtették a nyomokat, úgy, hogy földdel fedték be a törzsek maradványait.

A legsúlyosabb aspektus az, hogy mindez egy speciális védelmi övezetben történt, mely a rezervátumok országos katalógusában is szerepel, s ahonnan magokat használtak fel tölgy- és bükkfák ültetésére országszerte.

Az ellenőrzések nyomán a Romsilva elbocsátotta több alkalmazottját és adminisztratív intézkedésekhez folyamodott a Bihar megyei Erdőügyi Igazgatósággal szemben, melynek kötelessége lett volna rendszeresen ellenőrizni a területet, de évek óta elmulasztotta. „Egy tönkretett, évszázados erdőt láttam és mindenkinek, aki ehhez a pusztításhoz hozzájárult, fizetnie kell” – jelentette ki Lucia Varga, aki szerint a törvény által lehetővé tett bírságok túl enyhék.

Mi több, az elkövetők nyomást gyakorolnak, ügyvédeket hoztak és beperelik azokat az igazgatókat, akik elég bátrak ahhoz, hogy megpróbálják eltávolítani őket a rendszerből. Sajnos a jelenlegi törvénykezési keret nem teszi lehetővé a megfelelően szigorú intézkedéseket – tette hozzá – de a készülő erdészeti törvénykönyv meg fogja majd oldani ezt a helyzetet. Reméli, mondta, hogy mihamarabb gyakorlatba ültethetik.

Jelenleg a többi Bihar megyei erdőkerületben is ellenőrzések zajlanak egy országos akción belül, melyet az illegális fakitermelés megfékezése céljából szerveztek.

(erdon.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?