Kötelező földhasználat-regisztráció az átlátható földviszonyokért

erdofoldA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a földhasználók figyelmét, hogy 2013. szeptember 30-ig  tegyenek eleget földhasználati bejelentési kötelezettségeiknek. Erre a pontos földhasználati adatbázis létrehozása miatt van szükség, így várhatóan a földhasználati viszonyok átláthatóbbak lesznek, könnyebben felszámolhatják a jogszabályok kikerülését szolgáló megállapodásokat, és csak azok juthatnak majd földhöz, akik  jogosultak arra.

A mezőgazdaság az utóbbi időkben a magyar gazdaság egyre erősebb szereplőjévé, húzóágazatává vált. A KSH legfrissebb adatai szerint 0,1%-kal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke az előző negyedévhez képest, a mezőgazdaság pedig éves 17,2%-os növekedést hozott. A jövő érdekében fontos társadalmi és gazdasági cél egy központi földhasználati adatbázis létrehozása, mivel a termőföld használata jelentősen felértékelődött az elmúlt évek során. Az adatbázisnak köszönhetően a földhasználati viszonyok átláthatóbbak lesznek, könnyebben lehet ellenőrizni a földhasználatot, könnyebben felszámolhatják a jogszabályok kikerülését szolgáló megállapodásokat, és csak azok juthatnak majd földhöz, akik arra valóban jogosultak.

Annak érdekében, hogy tiszta, valós képet kapjunk a magyar gazdálkodókról és a földviszonyokról, szükséges, hogy a földhasználati adatbázis teljes legyen.  Ehhez a polgárok úgy járulhatnak hozzá, hogy 2013. szeptember 30-ig eleget tesznek földhasználat-bejelentési kötelezettségeiknek (földhasználati bejelentés, illetve azonosító adatközlés).
A bejelentési kötelezettség az egy hektár alatti földtulajdonosokra is vonatkozik: ha termőföldet, illetve mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet használnak (azaz a földrészletet az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, nádas,  fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartják  nyilván), kötelesek bejelenteni.
 
A bejelentést megtehetik 2013. szeptember 30-ig személyesen a legközelebbi földhivatalban vagy postai úton a földhivatal honlapjáról letöltött, megfelelő formanyomtatványok elküldésével. A bejelentés díjmentes.

(NAK)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?