Rétyi faipari beruházás – Egy lépéssel közelebb a fenyővágóhíd

539px-Schweighofer_Holzindustrie_Logo.svgJóváhagyó környezetvédelmi véleményezést adott ki tegnap a megyei szakhivatal az osztrák Holzindustrie Schweighofer (HS) cégcsoport Háromszékre tervezett beruházása kapcsán, miután augusztusban a vonatkozó területrendezési tervet, illetve a környezetvédelmi stratégiai hatásvizsgálatot közmeghallgatáson ismertették.

A rétyi faipari beruházást ellenző Indigó csoport képviselője, Toró Attila tegnap délután megkeresésünkre megerősítette, a környezetvédelmi véleményezés a HS tulajdonát képező közel 68 hektáros terület engedélyeztetési folyamatának újabb szakasza, mely során az eddig mezőgazdasági terület iparivá minősül.

Ezt igazolja a megyei környezetvédelmi hivatal honlapján közzétett dokumentum is, mely szerint a korábbi agrárterületből fafeldolgozó telepet befogadó ipari zóna lesz, melyet csatlakoztatnak a környék infrastruktúrájához. A területrendezési terv szerint a készü­lő fűrésztelephez legközelebb eső lakott övezet – 590 méterre – Réty, Bita (680 méterre), illetve Maksa (1090 méterre).

A környezetvédelmi véleményezés nem helyettesíti az építkezési engedélyt, és tulajdonosát nem jogosítja fel építkezési munkálatok lebonyolítására sem – olvasható a szakhivatal honlapján. Ugyan­akkor a hatályos törvények értelmében a megyei környezetvédelmi hivatal határozata megfellebbezhető.

Az osztrák cégcsoport háromszéki beruházását ellenző civil szervezetek korábban több pontatlanságra és hiányosságra is rávilágítottak a Rétyen közmeghallgatáson be­mu­tatott stratégiai hatásvizsgálat kapcsán, a szakhivatal tegnapi döntéséről pedig ma ismertetik álláspontjukat.

(Demeter Virág Katalin – Háromszék)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?