Zalában egésznapos programmal ünnepelték a vadászati évadnyitót

zalai_vadaszati_evadnyitoA Vidékfejlesztési Minisztérium a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiában célként tűzte ki az élhetőbb magyar vidék megteremtését, támogatását, s ebben a vadgazdálkodásnak, a vadászati turizmusnak komoly szerep juthat – fogalmazott Kardeván Endre a zalai vadászati évadnyitó ünnepségen. A Bak-Sohollári Völgyben szombaton megrendezett egésznapos eseményen a szaktárca államtitkára említést tett azokról a kormányzati lépésekről is, amelyek az ágazatot kedvezőbb helyzetbe hozzák.

A turizmus élénkítését, egy-egy térség természeti és kulturális értékeinek bemutatását segítheti egy színvonalas vadásznap. Soholláron ennek már hagyománya van, mondta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy Zala megye természeti és vadászati értékekben az ország egyik legkiválóbb, látnivalókban leggazdagabb vidéke. Bizonyítják ezt a megye területén terítékre került világrekord gímbikák, és az utóbbi évek legkiválóbb, legérettebb agancsa, amelyet 2 éve szintén Zala megyében hoztak terítékre.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az utóbbi években számos erőfeszítést tett a vadászati ágazat kedvezőbb megítélése és fejlesztése érdekében. A tárca vizsgálja a vadhús közétkeztetésbe való bevonásának, a folyamatosan növekvő vadhús iránti kereslet élénkítésének és a hazai vadhúsfeldolgozás szintje emelésének lehetőségét. Ez utóbbira jó példa a közelmúltban átadott tatai vadhúsfeldolgozó üzem.

Fentieken túl Kardeván Endre sorolta a vadászatot érintő további kedvező változásokat: a fegyvertartással kapcsolatos adminisztratív terheket csökkentő módosítást, a büntető törvénykönyv változását, amely több év börtönnel fenyegeti az orvvadászatot, a hivatásos vadászok pedig többletjogosítványokhoz jutottak.

(MTI)

erdomezolike

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?