80,8 millió forintos pályázat génmegőrzésre – az erdészeti termelés biológiai alapját is megőriznék

kocsanyostolgy2A vidékfejlesztési miniszter az állami génmegőrzési feladatok ellátására 2013-ban is pályázatot hirdet, a támogatásra 80,8 millió forint áll rendelkezésre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar mezőgazdaság sokszínűségének megőrzése érdekében a szaktárca kiemelten fontosnak tartja a genetikai erőforrások mint nemzeti örökség megóvását. A biológiai alapok, a genetikai változatosság védelme a hazai mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú. Ezek tartalékok jelentik az alapját az új, a változó körülményekhez alkalmazkodni képes fajták nemesítésének, tenyésztésének.

Ezért a támogatás fő célja a mezőgazdasági, a kertészeti, az erdészeti termelés hazai biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése, továbbá bizonyos őshonos mezőgazdasági állatfajták génmentése, megőrzése, fenntartása és védelme.

A támogatásra a nemzeti génvagyon részét képező, a Növényi Diverzitás Központ által nyilvántartott növényi génkészlettel (beleértve a mezőgazdasági jelentőségű mikroorganizmusokat is), vonal- és fajtagyűjteménnyel vagy törzsültetvénnyel, törzsgyűjteménnyel rendelkező jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok jogosultak.

A felhívásban megadott őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében támogatás olyan esetben adható, ha az adott faj vagy fajta európai uniós forrásból nem kaphat támogatást. A támogatáshoz nem szükséges önerő, a megítélt támogatási összeg folyósítása a pályázati felhívásban foglaltak szerint történik.

A pályázat benyújtásának határideje: 2013. augusztus 3.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?