Július 1-től bűncselekménynek számít az orvvadászat – Három évet is kaphatnak a rabsicok

orvvadaszatJúlius 1-jén lép életbe az új Büntető Törvénykönyv, amelyben külön bűntettként szerepel az orvvadászat. A rabsickodásért három évet is kaphat az elkövető.

A 2012. évi, a Büntető Törvénykönyvről szóló C. törvény XXIII. fejezete rendelkezik a környezet és a természet elleni bűncselekményekről. Ebből a 245. § szól az orvvadászatról:

245. § Aki
a) vadászterületen vadászatra való jogosultság nélkül, illetve idegen vadászterületen vadászként engedély nélkül vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott, a vadfaj valamennyi egyedére kiterjedő vadászati tilalmi idő hatálya alá eső vadfaj egyedét ejti vagy fogja el,
c) külön jogszabályban meghatározott tiltott vadászati eszközzel, tiltott vadászati módon vagy kíméleti területen vad, illetve fokozottan védett vagy védett gerinces állat elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez,
bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Emellett a 253. § szerint „A környezetkárosítás, a természetkárosítás, az orvvadászat, az orvhalászat, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és a tiltott állatviadal szervezése elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.”

Az utóbbi évek érdekképviseleti munkájának egyik eredménye, hogy a vadorzás immár önálló büntetőjogi kategóriaként bekerült a büntető kódexbe. Eddig az orvvadászokat csak állatkínzásért és lopásért lehetett bíróság elé citálni.

Az új Btk.-ról szóló törvény a Magyar Közlöny 2012. július 13-án megjelent 92. számában olvasható teljes terjedelmében, IDE kattintva töltheti le.

(huntingpress.eu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?