Erdélyi összefogás a Holzindustrie Schweighofer ellen

erdoirtasos (4)Nemzetközi petíció aláírását kezdeményezte több civil szervezet az erdélyi erdők, különösképpen a Kovászna megyei  Réty megmentésére arra válaszul, hogy az utóbbi hetekben a Holzindustrie Schweighofer óriásberuházása felkavarta az indulatokat. A petíciót bárki aláírhatja.

A kezdeményezést indító szervezetek az Erdélyi Kárpát egyesület, a Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Civilek Háromszékért Szövetség, a Zöld Nap Egyesület, a Vinca Minor Egyesület, a László Kálmán Gombászegyesület, az Elveszett Világ Egyesület, a Sepsi Bike Egyesület, a Gyurgyalagok blog, a Romániai Denevérvédelmi Egyesület és a Nemere Természetjáró Kör. A Természetvédelmi Wildlife Project keretében Paul White két aláírásgyűjtő oldalt is indított, amelyen Kovászna erdeinek megmentéséért bontakozik ki a nemzetközi összefogás.

A causes oldalon csaknem 7000 aláírás gyűlt össze egy hónap alatt, az angol nyelvű petíciós oldalon pedig 400. Az aláírók közt európai országokon kívül egyebek mellett Szingapúr, Kanada, Egyesült Arab Királyság, Egyesült Államok, Kína, Brazilia is szerepel több száz aláírással.

A petíció arra válasz, hogy az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó cég megvetette a lábát a térségben, 150 milliós befektetéssel létesíthet gyárat Réty határában, melyben évi 800.000 köbméter fa feldolgozását tervezik. A cég 650 új munkahely teremtését közvetlenül, 2000-et pedig közvetve generáltan ígér.

A helyi faiparosok és a természeti környezetért aggódók máshogy számolnak. Ők a gazdasági diverzitás beszűkülése miatt kisüzemek tömeges bezárását és akár 20 000 ember megélhetésének veszélyeztetését látják a jövőben. Az biológiai sokféleség csökkenését, nagymérvű tájképi rombolást, az árvízveszély fokozódását, környezet-egészségügyi problémákat, az ökológiai egyensúly, a természettel való fenntartható együttműködés végzetes és végleges megbomlását vizionálják a környezetvédelmi szakemberek, civilek.

(maszol.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?