Megkezdődtek a határszemlék

legifA Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy a VM Földügyi és Térinformatikai Főosztálya elrendelte a 2013. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását.

Az ellenőrzéseket a földhivatal hajtja végre és elsősorban a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi.

Az előírás arra kötelezi a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, amennyiben az adott területen nem folytat termelést, akkor a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza. Ez nem érvényesül a szőlő és gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területek esetén. Ezeket a földrészleteket kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani.

A hasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.

A határszemle ellenőrzések kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

A VM Földügyi és Térinformatikai Főosztálya kéri a földhasználókat, hogy jogszabályi kötelezettségeiknek tegyenek eleget.

(VM)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?