Vádat emeltek egy pápai erdészet volt vezérigazgató-helyettese ellen

szalalas_01Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Főügyészség egy pápai székhelyű erdészeti társaság volt gazdasági vezérigazgató-helyettese ellen – tájékoztatta a főügyészség szóvivője pénteken az MTI.

Gulyás Ildikó elmondta: a vádirat szerint a gazdasági vezérigazgató-helyettes 2007 végétől a társaság befektetési szabályzatában foglaltak megszegésével – így a biztonság, kockázatminimalizálás, óvatosság, kiszámíthatóság alapelveinek figyelmen kívül hagyásával – csaknem egy éven keresztül négy bankkal kötött nagy kockázattal járó devizaügyleteket. Az ügyletekről a cég igazgatóságának nem volt tudomása – tette hozzá.

A devizaügyleteket a fokozott árfolyam-, illetve kamatkockázatuk miatt a pénzintézetek is csak a magas kockázatvállalási hajlandóságú ügyfeleiknek ajánlották – ismertette a szóvivő.

Az ügyfél lehetséges nyeresége mindegyik ügylet esetében a forint erősödésétől függetlenül korlátozott volt, ám a lehetséges veszteségnek csak a forintgyengülés mértéke szabott határt, annak az ügyfelet védő korlátja nem volt – magyarázta Gulyás Ildikó.

A vádirat szerint a gazdasági vezérigazgató-helyettes a társaság gazdálkodására irányadó szabályok figyelmen kívül hagyásával számos ilyen ügyletet kötött.

Gulyás Ildikó tájékoztatása szerint a devizaügyletek kezdeti nyeresége a forint gyengülése miatt 2008 őszén megváltozott, az ügyletekből a társaságnak összesen egymilliárd forintot meghaladó összegű kára keletkezett, de a kárt a pénzintézetekkel folytatott tárgyalások eredményeként később mérsékelni tudták, annak jelentős része megtérült.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?