Erdély: Pusztul a Nyíres Borzont közelében

1366189552_1225Gyors ütemben pusztul a természeti ritkaságnak számító Nyíres a Hargita megyei Borzont határában. Ennek megállítására keresi a megoldásokat Gyergyóalfalu önkormányzata.

A Nyíres a Bucsinba vezető út mentén terül el, Borzont határában. Jelenleg 24 hektárnyit tartanak nyilván természetvédelmi területként, de valódi területe ennek többszöröse, mintegy kétszáz hektárra tehető. Mivel a területet már több éve nem őrzik, folyamatosak a lopások, sok nyírfát vágtak ki, számos ritka növény pusztult el. A gyergyóalfalvi és a borzonti gazdák falugyűlésen keresték a megoldásokat ennek megakadályozására. Az egyik problémát az őrzés költségei jelentik.

Gáll Szabolcs, polgármester, Gyergyóalfalu: „Úgy kellene megtaláljuk ennek a módját, hogy az önkormányzat is, illetve a közbirtokosság is, amennyiben lehet ezeknek a költségeknek a terhét felvállalja.”

A Nyíres magánszemélyek tulajdonában van, a területet viszont egy egészként kell kezelni. A gazdák nem tartják jó ötletnek, hogy ennek érdekében társulást hozzanak létre. Az önkormányzat ezért egyesület létrehozásában gondolkodik, amit a község és közbirtokosság is támogatna.

(erdely.tv)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?