Jogerősen tényleges életfogytiglant kapott a mozsgói orvvadász

Tényleges életfogytig tartó fegyházra súlyosította a Pécsi Ítélőtábla kedden, jogerősen annak az orvvadásznak a büntetését, aki egy természetjárót megölt, egy vadászt pedig súlyosan megsebesített tavaly márciusban Magyarlukafa közelében.

A mozsgói illetőségű Pap Márió 2012. március 16-án két, előző éjjel engedély nélkül elejtett gímszarvast nyúzott meg és zsigerelt ki, amikor a természetjáró és a vadász megzavarta. Miután tudatosult benne, hogy a két férfi felfedezte zsákmányát, a felelősségre vonástól tartva kocsiba ült, követte autójukat.

Nem sokkal azután, hogy áldozatai megálltak és kiszálltak a kocsiból, az orvvadász pisztolyt rántott és a természetjárót hasba, a menekülni próbáló vadászt pedig hátba lőtte. A súlyosan sebesült vadásznak még volt annyi ereje, hogy elbújjon a közeli bozótosban.

Az orvvadász őt nem találta meg, ezért visszament első áldozatához. A súlyosan sérült, földön fekvő férfi éppen rendőr ismerősének mondta el a történteket mobiltelefonon, amikor a gyilkos késsel elvágta a nyakát.

Pap Márió ezután elhajtott. A természetjáró néhány percen belül meghalt, a vadászt mentőhelikopter szállította kórházba. A férfi életét a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján mentették meg, támadóját a Zengő bevetési szolgálat tagjai fogták el Szulimán határában.

A gyilkos a bírósági eljárás során azt állította: azért ölt, mert fenyegetve érezte magát. Támadólag léptek fel vele szemben, úgy látta, késsel közelítenek felé. Amit ő védekezésében késként említett, egy mobiltelefon volt.

Az ügyben elsőfokon eljáró Pécsi Törvényszék a férfit tavaly december 20-án aljas indokból elkövetett emberölésben, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésben, valamint a szarvasok elejtésével összefüggésben lopás kísérletében találta bűnösnek, ezért életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban negyven év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

Pap Márió kedden a táblabíróságon, az utolsó szó jogán azt mondta: megbánta tettét, és bocsánatot kért. Az ítélőtábla megalapozottnak találta a törvényszék korábbi döntését, de kizárta a vádlott feltételes szabadlábra bocsátásának lehetőségét.

Makai Lajos, a büntetőtanács vezetője a legsúlyosabb büntetés kiszabását azzal indokolta, hogy az a vádlott személyiségét is figyelembe véve arányos az elkövetett bűncselekménnyel. “Annak, aki ilyen módon képes egy ember életét elvenni, nincs helye a társadalomban” – hangoztatta.

(MTI   |   STOP)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?