Korán kezdődött a cseresznyevirágzás Japánban

cseresznyejapanMegkezdődött a cseresznyevirágzás Japánban, a tokiói meteorológiai intézet bejelentése szerint idén minden eddiginél korábban jött el a szigetország lakói számára szakrális jelentőségű esemény.

Legutóbb 2002-ben fordult elő, hogy a szigetország már március közepére cseresznyevirágba borult, ez ugyanis általában csak a hónap utolsó hetére következik be. Tavaly 15 nappal később kezdődött a szezon, idén azonban a szokatlanul enyhe márciusi időjárásnak köszönhetően sikerült beállítani a 2002-es rekordot.

A meteorológiai szolgálat 1953 óta figyeli a szezon kezdetét, amelyet akkor jelentenek be hivatalosan, amikor a tokiói Jaszukuni-szentélyben szirmot bontanak a cseresznyefák. Japán nyugati részén már korábban virágozni kezdtek a cseresznyefák.

cherry_blossoms_and_mount_

A körülbelül egy hétig tartó virágzás alatt a japánok a virágzó fák alatt tartott, alkoholfogyasztástól sem mentes piknikekkel ünneplik meg az eseményt, és akadnak, akik a kivilágított parkokban este, gyertyafénynél ülik meg a különleges alkalmat.

A cseresznyevirágzással kapcsolatos hagyományok a császári udvarból indultak, majd később a köznép körében is elterjedtek. A virágzás a tavasz kezdete és a mezőgazdasági munkák megindulása mellett az élet körforgásának és a természet újjászületésének metaforájaként is él a szigetországban.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?