Viharkárok miatt szünetel a látogatás a Kámoni Arborétumban

kamoniarboretumAz elmúlt két napban tomboló viharos szél jelentős kárt okozott a szombathelyi Kámoni Arborétumban, több tucatnyi fát kidöntött vagy eltört, ezért március 19-ig átmenetileg szünetel a látogatás – közölte az arborétumot fenntartó Erdészeti Tudományos Intézet munkatársa csütörtökön az MTI-vel.

Szendi Zsuzsa tájékoztatása szerint a károk felmérése és a veszélyelhárítás már megkezdődött, szerencsére az idős, illetve értékes fák közül csak egy-kettő sérült meg vagy dőlt ki.

Az arborétumot az 1800-as évek végén Saághy István hozta létre, 260 fenyő és 600 lombos fafaj kapott helyet benne. Az arborétumot 1950-ben védett területté nyilvánították, kezelését 1953 óta az Erdészeti Tudományos Intézet látja el. A 25 hektáros területen ma már közel 2500 növényfaj él. 2011-ben adták át az arborétum új látogatóközpontját, a fejlesztés részeként megújították a növényzet jelentős részét is, és 5,4 kilométer hosszú, három tanösvényből álló hálózatot alakítottak ki. Az arborétumban 10 hektárt foglal el az a terület, amelyet az intézet szakemberei tudományos célokra, az erdőtelepítésre alkalmas fafajták kikísérletezésre használnak.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?